Höjden på den nya byggnaden har gått upp och ner de senaste åren. Först ville Folkets energihus AB, som äger tomten, bygga runt 40 våningars skyskrapa.
Sedan lade stadsbyggnadskontoret fram sitt förslag: 10-12 våningar, inget högre. Socialdemokraternas fullmäktigegrupp beslutade sig för 12 våningar.
Då spelade Folkets energihus ut nästa kort: 15 våningar, det förslag som syns på arkitekten Mats Jakobssons skisser här intill. Och det har fått Kaj Hedstig att tänka om.
– Det är inte så stor skillnad med några våningar till. Alla ledamöter i byggnadsnämnden måste få titta på det, och sedan får vi ta tillbaka frågan till socialdemokraternas fullmäktigegrupp, säger Hedstig.

Kvarteret Katten

I morgon tisdag ska byggnadsnämnden ska fatta beslut om det program som ligger till grund för detaljplanen för kvarteret Katten, där Folkets hus-tomten ligger. Programmet kan då antas med ändringen att kommunen inte låser sig vid 10-12 våningar.
– Vi får diskutera det, men helt klart behöver vi inte låsa oss nu. Det behöver vi inte göra förrän i detaljplanen, säger Kaj Hedstig.
Det här innebär inte att politikerna säger ja till 15 våningar. Hur högt huset ska bli kommer den nya detaljplanen att ge svar på. Den planen ska arbetas fram av stadsbyggnadskontoret, som kommer att ställa krav på Folkets energihus för att få en ny byggnad att fungera i stadsbilden.
Mats Jakobsson, vd på MAF, blir positivt överraskad av beskedet från byggnadsnämndens ordförande.
– Det är jättepositivt. Då kommer vi att jobba vidare med projektet, säger han.

Artikelbild

Parkeringarna blir på våning ett och två.

Maximalt ljusinsläpp
Husets U-form beror på att hotellet tvärs över Skomakargatan blir tio våningar högt. Därför har Mats Jakobsson öppnat upp fasaden med glas mot hotellet, så att ljusinsläppet blir maximalt. Lägenheterna får utsikt mot Södra hamnen, Skurholmsfjärden och Norra hamnen.
– På gatuplanet är det Folkets hus-lokalerna och en närbutik, kanske Seven eleven. Parkeringar på våningarna två och tre. Sedan några våningar med kontor och så lägenheter, säger Mats Jakobsson.
Ägarna till de två befintliga affärs- och bostadsfastigheterna i kvarteret Katten är kritiska till ett högt hus. De vill under inga omständigheter ha mer än fyra våningar.