I William Shakespeares pjäs kommer clowner att spela alla rollerna. Det är ett inslag i Norrbottensteaterns satsning på att utveckla clownteknik och förmågan att improvisera.

Regissören Claes Åström har vidareutbildat sig i Commedia Clown-teknik på Scenskolan i Stockholm. För att göra den sortens föreställning med Norrbottensteatern var hans krav att skulle vara en tragedi, så ”Romeo och Julia” tyckte han var perfekt:

– Det är världens bästa pjäs och publiken vet vad som kommer att hända. Men teaterclownerna gör att det blir komedi, det är humor och det är roligt, säger han.

Sommarteatern har premiär den 26 juni och spelas till den 11 juli. Det blir också en föreställning på Vassholmen i Kalix den 13 juli.

Förra årets sommarteater ”En midsommarnattsdröm” regisserades av Olle Törnqvist. Han kommer tillbaka till teatern i höst och regisserar ”Direktören för det hele”, med premiär den 26 oktober.

Det är en pjäs av Jack Mcnamara, efter danske Lars von Triers film med samma namn, som handlar om en direktör som tänkt sälja sitt IT-företag, vilket innebär att anställda förlorar jobben. Det ansvaret vågar hon inte ta, så hon hittar på att den verkliga chefen finns i USA. Sedan måste hon anlita en skådespelare för rollen som ”direktören för det hele”.

– Oroande, tragiskt – och mycket roligt, lovar Olle Törnqvist.