På torsdag går cyklingen Livsloppet av stapeln i Tärendö. Hela tio mil ska avverkas för den som orkar. Men det är inte viktigt att skynda sig i mål eftersom tanken är att alla deltagare för varje cyklad minut ska skänka en krona till Cancerfonden.

– Det är ingen tävling. Det är mer än tävling i att cykla långsamt i så fall för det ger mer pengar, säger Fredrik Heikki som arrangerar loppet.

Heikki kommer ursprungligen från Tärendö, men bor numer i Sälen. Det var där han först blev involverad i Livsloppet.

Artikelbild

| Fredrik Heikki

Det var en kvinna från Sälen, Anna Rydstedt, som först startade insamlingen. 2010 fick hon sitt cancerbesked och började då samla pengar samtidigt som hon gjorde tre svenska klassiker. 2012 tog sjukdomen hennes liv. Hennes insamling "Långlopp" levde ändå vidare och ledde till att Livslopp tog vid. Tyvärr var det ännu ett sjukdomsfall som var bakgrunden. Den här gången var det Jörgen Claesson, en vän till Fredrik Heikki, som fick cancerbeskedet. Då startade han cykelloppet Jörgens Livslopp Sälen. Insamlingen har i dag dragit in över en miljon kronor. Och Fredrik Heikki startar nu ett liknande lopp i Tärendö.

– Jag har själv varit med och cyklat i Sälen. När vi var här uppe förra året började vi fundera på det här – om vi inte skulle kunna starta ett lopp här under Tärendöveckan.

– Jag hade en klasskompis son som dog, bara fem år gammal. Ett av mina barns klasskompis har en storebror som gick bort 15 år gammal och på en så liten ort drabbar det alla. Det här har startat drivet hos mig att vilja bidra med något, säger Fredrik Heikki.

Pengarna lämnas in direkt till Cancerfonden, men de som ställer upp i tävlingen i Tärendö märker sina bidrag och så ser de sedan hur mycket de har bidragit med tillsammans.

Det här är bara första året, fler lopp väntar kommande år. Då hoppas Heikki att cykeldagen har hunnit växa och att det kan samla in mycket pengar. Än så länge är det inte fokus på att göra loppet stort, det viktiga är att bidra med något.

– Det viktiga är inte att vi får flera hundra deltagare. Det viktiga är att vi gör det här, säger han.

– Och vill man inte cykla tio mil, utan bara en kortare sträcka, så går det också bra.

Loppet börjar 8.00 för de som vill hålla en lugnare takt och 9.30 börjar ett nytt gäng från Tärendöholmens parkering. Sedan startar insamlingen – för forskningen.