Trafikverket har beslutat att tilldela flygoperatören Regional Jet OÜ trafiken till och från Stockholm Arlanda på linjerna Gällivare och Arvidsjaur. Flygtrafiken, som kommer att ske med jetflygplan av typen Bombardier CRJ900 med 88-90 säten, börjar den 15 september.

– Det är viktigt för resenärer och näringsliv att trafiken snart är tillbaka, säger Anna Fällbom, chef Trafikavtal och transportnät på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Regional Jet OÜ är en flygoperatör där den estniska staten äger 51 procent och övriga 49 procent ägs av polska statens flygbolag LOT.

Artikelbild

| I september får stockholmarna äntligen flyga till Gällivare igen.

Bakgrunden är att Nextjet gick i konkurs den 17 maj 2018. Då upphörde flygtrafiken till och från Arvidsjaur och Gällivare. Dessutom upphörde trafiken till Stockholm på linjerna från Hemavan, Vilhelmina och Lycksele.

För trafiken till och från Stockholm Arlanda på linjerna Hemavan, Vilhelmina och Lycksele kunde Trafikverket använda ett så kallat nödförfarande i EU:s lufttrafikförordning och tilldelade flygoperatören Amapola Flyg AB trafiken med trafikstart 1 juli.

För kommunalråd Lars Alriksson (M) är nyheten om att flyget kommer igång igen ett glädjande besked.

– Det har varit svårt att ha det här uppehållet i trafiken, men nu känns det här upplägget och den här operatören som att vi har kommit något steg framåt.

Artikelbild

Alriksson hoppas också att det finns en strategi bakom beslutet inför nästa upphandlingsperiod 2019, som betyder att man kan vara kvar och flyga till Gällivare länge. För enligt honom har frånvaron av flyget fått negativa effekter, inte minst på turistnäringen.

– Det har ju drabbat turistnäringen och som jag har förstått det så har det kommit in avbokningar som följd av att flygtrafiken inte kunde upphållas, säger Lars Alriksson.