Läs mer: Vinglig färd efter E4.

Det var tidig morgon när de två männen kom ikapp bilen som var på väg åt samma håll, men på vänster sida av mitträcket. Då hade de redan fått reda på trafikproblemet via lokalradion.

– Vi körde förbi honom och stannade i nästa korsning. Kollegan gick ut och stoppade honom och pekade så att han bytte till rätt sida. Men han fortsatte och körde vingligt. Då ringde jag polisen, säger en av de två hjältarna denna morgon och som inte vill uppge sitt namn.

– Han hade tydligen kört ut från Morjärvskorsningen och skulle mot Kalix. Men kört fel och hamnade i fel körriktning.

Efter kontakter med polisen insåg de två männen att den vingliga färden skulle fortsätta. Ingen patrull fanns nämligen tillgänglig på nära håll som kunde stoppa bilturen för mannen som är 85-årsåldern.

De följde efter bilen med mannen, som i nästa ögonblick tog ett beslut som i förlängningen löste problemet.

– Han stannade i jämtöfjärden och vi gick dit och tog nycklarna av honom och väntade på polispatrullen, för vi visste inte om han var onykter eller inte. Han var lite förvirrad, säger en av männen.

Bilturen från Kalix till arbetet i Boden fick en dramatisk kryddning denna morgon.

Och dagens hjältar efter vägarna var de två jobbpendlande männen.

– Det är skönt att göra dagens gärning. Han låg ju och körde på i enfiligt och med backkrön och annat, det hade kunnat bli stora konsekvenser av det där.