Det var i fredags som Facebook tog sitt slutliga beslut att lägga sina serverhallar i Luleå.

Då skickades ett mejl till ledningen i Östersunds kommun.

Mejlet gick till kommunalrådet AnnSofie Andersson, näringslivschefen Magnus Lindgren och vd:n för Jämkraft, Anders Ericsson.

Artikelbild

- Det kan vara det tråkigaste mejl jag någonsin har fått, säger Magnus Lindgren till NSD. Vi är många som har jobbat oerhört hårt för det här i över ett och ett halvt år. Vi är riktigt deppade och det kommer ta lång tid att ruska av sig det här. Samtidigt gratulerar jag Luleå. De har uppenbarligen gjort ett bättre arbete än oss.

Beviset: Det blir Facebook
Brevet innehåller flera intressanta detaljer.

Den viktigaste: att Östersund är ute ur matchen.

"Tyvärr, vill jag informera er att vi inte har möjlighet att fortsätta framåt med Österund i det här läget".

Artikelbild

Dessutom är brevet ett bevis för att det är Facebook som ska bygga serverhallar i Luleå.

Brevet är undertecknat av Thomas J. Furlong, vice vd för Pinnacle Sweden AB.

Artikelbild

| Karl Petersen har anledning att fira – men väljer att behålla korken på Pommacflaskan stängd ännu ett tag.FOTO: Pär Bäckström

Men Furlong är också en höjdare inom Facebook, där han bär titeln "Director of Technical Operations". Det är han som har Facebooks uppdrag att bygga nya serverhallar. För ett drygt år sedan stod han vid ett podium i Prineville i USA och tillkännagav att Facebook skulle bygga ett nytt, gigantiskt datacenter.

Det är den slutliga bekräftelsen på det som alla parter har försökt hålla hemlig, men som NSD avslöjade för flera månader sedan.
Dystert i Östersund

Artikelbild

I brevet till Östersunds kommun förklarar Thomas J. Furlong att han är ledsen att valet inte föll på Östersund och att Pinnacle Sweden gärna ställer upp som referens för Östersund vid framtida eventuella etableringar. Men Furlong förklarar även svart på vitt varför valet föll på Luleå:

"Till slut kände vi att den investering och den tid det skulle ta att förlänga högspänningsledningarna var en för stor utmaning för oss att klara av".

Att valet mellan Luleå och Östersund var svårt för Facebook förklaras tydligt i brevet.

Men trots alla tröstande ord från Facebook var stämningen inom Östersunds kommun på botten i går.

"Ett stort nederlag för oss"
När NSD pratar med näringslivschefen Magnus Lindgren låter han väldigt dämpad. Serverhallarna hade kunnat bli ett enormt lyft för Östersund.

- Det är ett stort nederlag för oss och ett stort nederlag för Östersund. Vi hade behövt hallarna mer än Luleå. Ni har ju andra stora företag. Och jag tror inte folk förstår hur stort det här är, säger han.

Försök förklara hur stort det är?
- Det är ett av världens mest kända varumärken som gör sin kanske största investering i hela världen. Och de väljer Luleå. Det är ett erkännande som direkt sätter Luleå på världskartan för IT-investeringar. Det kommer ge massor av arbetstillfällen, en helt ny infrastruktur och ge möjligheter för andra andra verksamheter.

Du låter väldigt besviken. Det måste betyda att du trodde att ni skulle vinna det här?
- Både och. För en månad sedan var jag väldigt optimistisk. Men den sista tiden har jag anat att det inte skulle gå vår väg. Det har inte varit samma tempo i kommunikationen.