Det pratas och spekuleras om medveten mörkläggning från NSD, att vi är i maskopi med polisen, att vi bara hittat på allting, att vi kanske till och med betalat någon tipsare och att vi indirekt tjänat pengar på det bombhot som riktades mot oss.
Givetvis är allt detta fel. Jag blir nästan provocerad av alla dessa påståenden, som syns på bloggar och i artikelkommentarer.
Låt mig förklara läget.

Källskyddet är grunden för vår trovärdighet. Alla ska kunna vända sig till NSD med uppgifter och alltid vara säker på att man får vara anonym, om man nu vill det. Det gäller alla, chefer, vd-ar, arbetare, lärare, poliser, kriminella - precis alla.
Vi kan aldrig kompromissa med det lagstadgade källskyddet.
När bombhotet riktades mot oss var det i juridisk mening "inget meddelande avsett för publicering". Alltså finns inget källskydd mot just den som bombhotade oss. Våra tekniker letade fram den ip-adress hotet skickats ifrån. Den adressen lämnades till polisen.
Vi har alltså hjälpt polisen så långt vi kan.

Det nu polisen begärt ut är den så kallade "loggfilen för NSD:s webserver under tiden 00.00 till 24.00 den 27 oktober 2010". Där finns all data kring alla som varit in på nsd.se under det dygnet. Där finns många ip-adresser gällande andra som lämnat tips eller personer som anonymt skrivit insändare eller artikelkommentarer. Därför kan vi inte lämna ut den. Vi kan inte ens riskera att våra läsare och tipsare (nuvarande som blivande) ens kan befara att vi lämnar ut sådan information.
Då riskerar vi vår trovärdighet och då faller hela vår affärsidé.
Därför kan vi inte hjälpa polisen.

Allt det jag nu beskrivit finns reglerat i lagtexter. Och enligt den juridiska expertis som hjälpt oss i detta fall har lagstiftaren även förutsett att liknande händelser kan inträffa, att källskyddet vid enstaka tillfällen kommer i konflikt med exempelvis en polisutredning. Därför har polisen, i detta fall förundersökningsledaren, en möjlighet att vända sig till domstol som i vissa fall kan häva en tidnings tystnadsplikt.
Jag vet inte om polis och åklagare kommer att vända sig till domstol med en begäran om detta, i just fallet med bombhotet mot NSD. Jag vågar heller inte spekulera i hur domstolen skulle resonera.

Dock skulle det vara intressant om en sådan prövning gjordes.
En av alla kommentarer på nsd.se lyder:
"Polisen har kört fast därför att NSD:s chefredaktör Anders Ingvarsson inte samarbetar fullt ut. Att gömma sig bakom källskyddet i ett sådant här fall är oansvarigt. Det får mig att tro att bombhotet aldrig ägt rum, bara ett sätt att skapa rubriker".
Som jag konstaterade inledningsvis; Jag häpnar över hur mycket fria fantasier som florerar.

Jag kan försäkra er alla om att jag inget hellre vill än att den som hotade oss åker fast. Och att den personen får sitt straff.
Men det får aldrig ske på bekostnad av vår trovärdighet.