Luleå Vi valde i går att publicera namn och bild på den man som erkänt att han dödat Carolin Stenvall. Vår publicering har väckt många reaktioner, både för och emot.
I skrivande stund finns över 100 kommentarer på vår hemsida nsd.se.
Dödandet av Carolin är ett av de största och mest uppmärksammade brotten i Norrbottens historia. Ett samtalsämne i över en månad.
Gärningsmannen har erkänt att han dödat Carolin. Om dödandet till slut rubriceras som mord, dråp eller kvinnomisshandel är mindre intressant när man ska avgöra allmänintresset av en publicering.

Det här är en händelse som påverkat många människor. Den kommer att påverka människors, framför allt kvinnors, sätt att agera. Precis som Appojauremorden fick mig att sluta tälta inom synhåll från bilvägar, så kommer Carolinfallet att påverka vår syn på rastplatser vid bilvägar. För att kunna värdera detta måste man veta vem som gjort det. Gärningsmannens identitet är därför av allmäntresse, och inte en fråga om vanlig nyfikenhet.
Några påstår att NSD är det enda medium som publicerat namn och bild på Carolin. Det är inte sant. Vi är det enda av de traditionella medierna som gjort det, hittills. På internet har man i en vecka kunnat läsa vem som är gärningsmannen. Det står på allmänt kända hemsidor och är lätt att söka fram.

En av mina medarbetare träffade gymnasieelever i Luleå i går. De hade vetat vem som var gärningsmannen i en vecka.
I Gällivare och Malmberget vet alla vem det är. Det blir lite konstigt om vi hamnar i en situation där våra läsare informerar oss journalister om fakta som är av allmänintresse.
Att NSD är först bland de traditionella medierna är logiskt eftersom vi är det största och viktigaste mediet i Malmfälten och Norrbotten.

 

Läs mer om namnpubliceringen i chefredaktörens krönika på lördag.