Ida Ingemarsdotter ledde teamsprinten med ett par meter när hon växlade över till Charlotte Kalla på den sista sträckan.

Vad få kanske vet är att en tornedaling klappade en annan i ryggen.

4 Att Charlotte Kalla kommer från Tärendö kan ingen ha missat.

Artikelbild

4 Men att Ida Ingemarsdotter, från Östersund, är bördig från det sydöstra hörnet av Pajala kommun hade ni nog inte koll på.

- Det stämmer faktiskt, min pappa kommer från Jarhois, säger Ida Ingemarsdotter.

Den nya guldpappan Ingemar Mäkitalo berättar att familjen definitivt har kvar banden till Tornedalen.

- Oh ja. Språket (skratt). Dessutom har vi kvar lite mark kvar däruppe, jag och min bror.

Artikelbild

Hur mycket har Ida varit där?

- Ida var där ofta där uppe när min mamma levde. Då var vi där och snickrade och höll på.

Artikelbild

Är i fantastisk form
Det är något särskilt med Norrbotten...

- Ja, jag tycker det är jättehärligt att det kommer så många duktiga åkare där uppifrån. Det behöver bygden.

Det är ju ett gång på 19 personer som har åkt ner hit från Pajala och Tärendö.

- Ja, jag hörde det, Jag har pratat och sms:at med Per-Erik (Kalla, Charlottes pappa, red anm). Men nu kan vi väl säga att vi är nitton och en halv.

När hans gulddotter växlade över till Charlotte Kalla inför den sista sträckan hade hon gett Sverige ledningen med ett par meter. Inget underligt, med tanke på vilken fantastisk form hon hade.

- Jag kände det redan på sprinten, hade jag inte knäat där i kamp med Justyna (Kowalczyk, polskan, red anm) så... Ja, jag var i ruggigt bra form, säger Ingemarsdotter, och får medhåll av förbundskaptenen Richard Grip:

- Efter de första två sträckorna sa Ida att "fasen, vad snabbt det går". När man sen får se henne gå ut och rycka ifrån var det ju nästan så att man blev gråtfärdig.

Charlotte Kallas sista sträcka är ett kapitel i sig. Efter växlingen kände Kalla att hon fick precis den lucka som hon behövde för att kunna åka avslappnat - och det är nyckeln för att hon ska lyckas i klassiskt.

- Det hade stor betydelse, jag kunde komma in i ett lugn och jobba metodiskt. Men jag var inte särskilt lugn, jag tittade aldrig bakåt. Jag förstod att vi skulle lyckas först på upploppet, säger Kalla.

"Allt vi pratade om fungerade"
Den taktiken hade Sveriges nya Tornedarlings gjort upp redan innan loppet.

- Vi pratade redan i går kväll om att jag skulle försöka göra allt jag kunde på min sista sträcka, och allt vi pratade om fungerade, säger Ingemarsdotter.

Kalla var helt ohotad in på upploppet och kunde åka i mål som världsmästare med flera meters marginal.

- Jag trodde nog att det skulle avgöras ute på den sista sträckan, det skulle knappast bli en spurt med fem lag, säger Charlotte Kalla.

Trodde du att det var du som skulle avgöra?

- Njae, det vet jag inte. Jag trodde nog inte att det skulle utveckla sig på det här sättet. Men jag tvekade aldrig, jag hade så mycket kraft som ville ut.

Är du överraskad?

- Jag trodde att vi skulle ha chans på medalj, men inte att det skulle gå så här bra. Vilken underbar dag det här var.

Den kända norrbottningen är en van vinnare, även om teamsprint i klassisk stil inte var det hon trodde att hon skulle ta VM-guld i.

Fruktansvärt springande
Men för den okända norrbottningen är inte medaljer något normaltillstånd.

- Det blev ett fruktansvärt springande efter att jag avslutat min sträcka. Jag var fruktansvärt trött, ville få på mig lite kläder, sen kom Fis-folket... Men när jag såg Charlotte komma ut genom dimman, då förstod jag. Jag fick ett stort leende på läpparna och tänkte "äntligen", säger Ingemarsdotter.