NSD träffar koreograferna Marica Sandström Lindh och Sofie Lahti Segerlund, samt dansarna Johanna Palo, Josefine Juto och Felicia Lindh när de är i full gång förbereda inför kvällens genrep.  

– Vi började för ett år sedan att fundera på hur vi ville fira vårt 50-årsjubileum. Till slut kom vi fram till att vi ville använda vårt hus för att visa alla delar av dansen. Vi började skriva manuset strax innan sommaren och sedan har allt utkristalliserat sig eftersom, berättar föreningens verksamhetsledare och koreograf Marica Sandström Lindh.  

Tanken är att publiken guidas runt av en konferencier till salarna där de får se sju olika föreställningar och tanken är att här ge en inblick i livet som dansare. Och inte bara den glamorösa delen utan även slitet bakom kulisserna.

Artikelbild

| Josefine Juto, Felicia Lindh och Johanna Palo.

– Det är ett hårt arbete under ganska många timmar som har lagts ned. Man tänker från början att det ska bli ganska enkelt men det är ett mastodontarbete att få ihop en föreställning, konstaterar Marica.  

– Samtidigt har det ju varit en annan utmaning att få ihop just den här föreställningen. Dels sitter publiken så mycket närmare, det är en utmaning att få till. Vi vill göra en hyllning till dansen och kunna visa dansarens alla känslor och låta dem komma väldigt nära, fyller Sofie Lahti Segerlund i.  

Luleå rytmik och balett har funnits i sina nuvarande lokaler i norra hamn sedan 1984. Innan dess hade man sin danssal i Pontushallen och huserade även i olika lokaler i stan. I dag har föreningen 815 medlemmar i åldrarna från fyra år upp till 60 år

Föreställningen spelas under sju tillfällen under veckan och medverkar gör även dansarna Saga Talludde, Ann-Charlotte Brännvall, Amanda Fahller och Elina Erixon.