– Det har varit ett ganska tufft år, men samtidigt väldigt lyckat. Vädret har stundtals varit helt fantastiskt och stundtals väldigt tufft. Drevsnön på fjället under andra etappen när de skulle över fjället mellan Aktse och Kvikkjokk tog knäcken på några stycken medan andra betecknar den dagen som bland det bästa de någonsin upplevt, berättar Roger Rimpi, som med sitt företag Samelandsresor i samarbete med lokala samebyar bistått arrangören Beyond the ultimate.

27 deltagare kom till start i det 23 mil långa loppet, och av dem tog sig 21 i mål. Under den näst sista etappen på måndagen inträffade en otäck kollaps mellan Karats och Jokkmokk.

– Det var en av de tävlande som blev riktigt dålig vid en checkpoint. Det var faktiskt riktigt allvarligt. Det medicinska teamet tog honom direkt till sjukstugan i Jokkmokk och där konstaterade man att han hade fått problem med njurarna. Men han är utskriven nu så det gick bara bra, säger Roger Rimpi.

Artikelbild

| Damsegrare. Carolin Botterill från Kanada var snabbaste kvinna i Ice ultra.

Läs mer: "Mycket speciella människor"

Målgången skedde vid lunchtid på tisdagen mitt i centrala Jokkmokk, efter en avslutande etapp på 1,5 mil.

– Vi fick skjuta på starten. Den var tänkt att gå klockan sju men eftersom den sista deltagaren kom i mål klockan två i natt så blev det för lite vila.

Snabbast av alla var en spanjor, Vincente Juan. I snitt har han tagit sig fram med en hastighet av en mil i timmen efter vinterlederna.

Artikelbild

| Herrsegrare. Spanjoren Vincente Juan var snabbast av alla i extremloppet Ice ultra.

– Det här är en stor kontrast till det andra tävlingarna jag varit med om och något av det bästa jag upplevt. Jag har faktiskt en hel del krafter kvar, sade han vid målgången.

Snabbast av damerna var kanadensiskan Carolin Botterill.

– Det har varit helt fantastiskt. Speciellt andra dagen, sade hon.

Läs mer: Skador och förfrysningar

De kanadensiska bröderna Paul och Eric Chan satte ett världsrekord genom att inom ett år avverka åtta extra ökenlopp. Ice ultra räknas till den kategorin.

– De var riktigt nöjda också. Jag upplever att fler och fler uppskattar den här tävlingen. Det blir en del ruljangs kring den och arrangörerna är helnöjda. De hälsar att 2018 års Ice ultra redan nu är bokningsbart. De vill även bjuda in allmänheten att prova springa den sista etappen, samt planerar att målgången ska ske under en helgdag, vilket gör tävlingen ännu mer publik, säger Roger Rimpi.

Starten för årets Ice ultra skedde i Stora sjöfallet på fredagen.