De måste ta ansvar

Inte ackordens fel. Det menar debattörerna i inlägget nedan. De olyckor som skett under byggnaden av Kuststad i Luleå handar om dålig organsistion hos byggföretaget Nåiden menar de.

Inte ackordens fel. Det menar debattörerna i inlägget nedan. De olyckor som skett under byggnaden av Kuststad i Luleå handar om dålig organsistion hos byggföretaget Nåiden menar de.

Foto: Reino Jillker

Luleå2018-03-16 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi från Svenska Elektrikerförbundet vill, med anledning av de senaste skriverierna kring olyckorna och tillbuden på Nåidens projekt Kuststad i Luleå, påpeka att det inte har med löneformen ackord att göra. Vi har medlemmar och arbetskamrater på alla byggen i Norrbotten och för diskussioner kring frågor om arbetsmiljön dagligen. Tack vare det har vi en klar bild av hur den ser ut. Det finns så klart exempel på både bra och dåliga arbetsplatser.

I Kuststads fall kan vi bara hålla med Joakim Lindholm, regionsordförande på Byggnads, om att det allmänna intrycket är att det är en rörig arbetsplats. Att skylla på löneformen ackord i det här specifika fallet känns obefogat. Det är arbetsgivaren som har arbetsledningsrätten och bestämmer hur arbetet ska utföras, och vilket material som ska användas. Det är deras ansvar att planera efter vad som är säkrast. En bra arbetsmiljö, där det är ordning och reda, bidrar i sin tur till en effektivare och tryggare produktion.

Arbetsgivaren (företagen) måste ta ett större ansvar och se till hela arbetsmiljön när man planerar projekten. Huvudmålet måste så klart vara att barnen ska få se sina föräldrar komma hem efter jobbet.

Sven Eriksson-Sundström, Göran Rönnbäck. Magnus Lindvall, Erik Broström, Fredrik Winsa, Johan Lövgren, Jens Öhgren, Christoffer Beckman, Robert Harlin, Ronnie Johansson, Mikael Hermansson, Mattias Lindgren och Mariell Kvickström

Läs mer om