Elcykeln har under senare tid fått ett stort genomslag. Även för miniscootern verkar det gå bra.

Användningsområdena är lätta att föreställa sig – men nu har marknaden rosats av nya sätt att nyttja elcyklar och miniscootrar.

I Benidorm, Spanien, och säkert på många andra solorter, hyr semestertörstande solresenärer dem. Varför upptäcka semesterorter till fots när man kan rulla fram? Turismen har motoriserats och fått ett nytt ansikte.

Trötta britter, nordbor och andra kan ta sig mellan de spanska krogarna som erbjuder certifierad brittisk mat med importerade brittiska ingrendienser, om det nu skulle vara ett tecken på kvalitet. Och känna tryggheten av att inte behöva beblanda sig med lokala ölsorter när utbudet ser ut som det gör hemma. Följaktligen heter många ställen Portobello, Piccadilly, The Union Jack, Churchill’s Pub och The Queen Mary.

De motorburna kan ställa fordonet utanför krogen och ha det precis som hemma med brittisk popmusik från 1980-talet och Premier League- eller cricketmatcher samt Formula 1.

Låt oss inte döma någon. Den som behöver hjälp för att ta sig fram, ska självfallet få hyra sin elcykel eller miniscooter.

Men någonting har hänt när den i välfärd felnärda inte orkar ta sig fram på sin semester, men ändå kan sitta i solskenet och hiva i sig en massa öl.

Ja, någonting har hänt när den i välfärd felnärda i minsta möjliga utsträckning försöker ta del av den lokala kultur som alltid finns – även på utpräglade turistorter.

Egentligen har ingenting hänt eftersom dessa turister verkar vilja ha det som hemma. Men det är klart att den motoriserade transporten mellan krogarna får ses vara ett djärvt steg mot att upptäcka världen. Steget till trygghet är inte långt, till exempel i form av engelskspråkiga månatliga och veckovis utgivna tidningar som sprids i Benidorm med omnejd. Plus radiokanaler och självfallet det teveutbud britter är vana att ha hemmavid. Lägg därtill att Playa de Levante, en av Benidorms stora stränder, har nio punkter med fri wifi.

Resandet ökar, allt fler möjligheter finns – ändå verkar många bara vara ute efter en och samma uppelvelse: Att ha det som hemma, fast kunna vara fullare och ta sin elcykel eller miniscooter till hotellet där balkongen prytts med den egna nationens flagga.