"Det är toppen av ett isberg"

Förra året anmäldes 316 sexualbrott i Norrbotten till polisen. Men det verkliga antalet brott kan vara fem gånger högre.

BRÅ. Johanna Olseryd, utredare och enhetschef vid Brottsförebyggande rådet, säger att antal anmälda sexualbrott bara är "toppen av ett isberg".

BRÅ. Johanna Olseryd, utredare och enhetschef vid Brottsförebyggande rådet, säger att antal anmälda sexualbrott bara är "toppen av ett isberg".

Foto: Porträtt: Liselotte van der Meijs

Norrbotten2017-07-25 08:00

I den senaste Nationella trygghetsundersökningen som Brottsförebyggande rådet (Brå) gjort visar statistiken skrämmande siffror. Fler än dubbelt så många har uppgett att de utsatts för någon form av sexualbrott, jämfört med tre år sedan.

– Vi har inte riktigt svaret på vad den här ökningen beror på. Det kan vara så att brotten har ökat, men att utsattheten fördubblats på tre år – som undersökningen indikerar nu – är inte troligt. Vi får mycket information även från vårdmottagningar och därifrån har vi inte fått antydningar om att de riktigt grova brotten ökat i någon sådan utsträckning – och om sexualbrotten ökar så borde de öka över hela skalan. Snarare är det troligt att förklaringen ligge ri att folk i större utsträckning identiferar den här typen av brott som just brott, säger Johanna Olseryd, utredare och biträdande enhetschef vid Brå.

Sexualbrott: Så ser det ut i din kommun

Förtroendet viktigast i sexbrottsutredningarna

De senaste årens debatter om tafsande på festivaler, hot och kränkningar på nätet och fysiska trakasserier i folksamlingar kan ha väckt frågan, menar Olseryd.

– Det är alltid svårt att isolera effekter av en viss debatt, men däremot så kan man se att i länder där man kommit långt i jämställdhetsarbete och där dessa frågor finns på dagordningen och anses viktiga så kan man se den effekten.

Trots detta har Sverige fortfarande lång väg att gå i frågan, menar Olseryd.

– Det vi vet är att bara mellan tio och 20 procent av de som utsätts för sexualbrott anmäler till polisen. Det kan vi se i den Nationella trygghetsundersökningen där vi ställer de frågorna. Sedan finns det även ett visst mörkertal i även den undersökningen, bland personer som inte ens i en anonym undersökning vill berätta. Det ger en grund för att påstå att de brott som kommer till polisens kännedom bara är toppen av ett isberg, säger Olseryd.

Fakta om sexualbrott

1,7 procent av Sveriges befolkning utsattes för någon form av sexualbrott under 2015.

Den mest utsatta gruppen är kvinnor i åldern 16-24 år, där nio procent utsatts för sexualbrott.

60 procent av sexualbrotten sker på allmän plats. 20 procent sker i bostad, tio procent på arbete och skola och tio procent någon annanstans.

70 procent av gärningspersonerna är helt obekanta för offret, 20 procent är bekanta och tio procent närstående.

I 92 procent av fallen är gärningspersonen en man.

När det gäller sexuella ofredande är 90 procent av offren kvinnor.

Nästan hälften av de som blir utsatta för våldtäkter är under 17 år.

Uppskattningsvis anmäls bara knappt 20 procent av samtliga sexualbrott.

Mindre än sex procent av samtliga anmälda sexualbrott leder till fällande dom.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om