Det som från början var en rolig idé har nu blivit verklighet. I dagarna befinner sig kompisarna Fredrik Hjorth och David Falk i Kiruna där deras Sverigeresa tar sin början. Målet är Ystad och dit hoppas de nå om cirka tre veckor. De har bara 1 000 kronor och en fulltankad bil vid starten och för att göra trippen möjlig måste de försöka utöka kassan under resans gång.
Många idéer
- Det handlar om att köpa billigt och sälja dyrt, säger Fredrik Hjorth, 19 år.
I Kiruna har de redan hunnit med att köpa en hel del läsk för att sedan försöka sälja det på stan. Andra sätt kan vara att köpa paraplyer för att sedan sälja dem under ett skyfall. Idéerna är många.
- Det gäller att ta produkterna dit där behovet är som störst, säger David Falk, 20 år.
De har också köpt massor av tvättsvampar, fönsterskrapa och bilschampo för att stå rustade om folk behöver hjälp med att få sina bilar tvättade. Att klippa gräsmattor gör de också mer än gärna. De tänker knacka mycket dörr, både hos privatpersoner och företag.
- Man kan inte få mer än ett nej, säger Fredrik Hjorth.
Törstigt åk
Båda två är egenföretagare och de räds inte utmaningen med Projekt Road Trade utan ser det som ett sätt att inspirera andra. De vill se om det är möjligt att genomföra resan. På sin blogg skriver de om sina upplevelser längs vägen och de vill gärna ha in tips på arbeten.
Det blir således ingen lyxresa. De har sin buss de kan sova i och nudlar är billig mat. Dilemmat är det höga bensinpriset i kombination med ett törstigt åk. Men deras inställning är det inget fel på.
- Problem är till för att lösas, säger Fredrik Hjorth.