Allt pekar nämligen mot att exploatören också tänker satsa på ett så kallat supportcenter i anslutning till hallarna. Det kommer i så fall att ge Luleå hundratals nya jobb, kanske till och med upp mot ett tusental.

Många av de anställda kommer dessutom att rekryteras från det närbelägna universitetet.

Hysch-hysch
Luleås kommunalråd Karl Petersen, som informerats om vad som är på gång, säger så här om NSDs nya uppgifter.

Artikelbild

| Karl Petersen vill inte ta ut något i förskott.

- Jag vill inte föregripa det som kommer. När väl allt är på plats är det upp till det företag som tänker göra detta att berätta om sina planer.

Hur ser du på att Luleå får hundratals nya jobb om det blir ett supportcenter i anslutning till serverhallarna?
- Jag vill inte ta ut något i förskott, men självklart är det på det sättet att nya etableringar och de jobb som det ger är bra för såväl Luleå som hela regionen.

Byggandet av serverhallarna på Porsön har hittills valt omgivet med mycket "hysch-hysch".

Gigantisk
Men som NSD tidigare berättat pekar det mesta mot att det är Facebook som vill etablera sig i Luleå.

Artikelbild

| Det är här vid Datavägen på Porsön som Facebook bygger serverhallarna. Nu pekar allt mot att Luleå också kan få ett supportcentrum. Totalt kan det ge 1 000 nya jobb.foto: pär bäckström

Dessutom alltså med ett supportcentrum, där anställda kommer att sitta och på olika sätt stötta användarna av denna gigantiska, globala sociala nätverkstjänst. Antalet aktiva användare passerade i mars 600 miljoner.

Men lika mycket gäller det för de som jobbar vid den här typen av supportcenter att stoppa användare som till exempel uppträder hotfullt.

Artikelbild

| Mark Zuckerberg, Facebooks skapare.foto: Paul Sakuma

Och för att klara support och kontroll räcker det inte med en handfull personer.

Enligt uppgifter till NSD är de jobb som skapas om ett supportcentrum etableras i anslutning till serverhallarna i Luleå någonting alldeles i hästväg.

Artikelbild

Det kan till och vara i samma omfattning som antalet anställda på SSAB i Luleå. Där arbetar det i dag drygt tusen personer.