Onsdag 20 november tog riksdagen ett beslut med stor betydelse för många lands- och glesbygdskommuner. Den nya kommunala kostnadsutjämningen spikades, vilket innebär ett rejält ekonomiskt tillskott för många mindre kommuner redan 1 januari 2020, icke minst gäller det i Norrbotten.

För lilla Överkalix handlar det om 6,2 miljoner kr och för Pajala 13,8 miljoner kr. Störst blir tillskottet för Haparanda (21,6 miljoner kr), Övertorneå (16,5 miljoner kr), Jokkmokk (15,7 miljoner kr) och Kalix (15,7 miljoner kr). 

 

Alla i riksdagen applåderade dock inte.

”Vi beklagar att M, KD och L inte står bakom regeringens förslag till ny och bättre kostnadsutjämning, men vi ser positivt på att det nu finns en bred riksdagsmajoritet för ökad jämlikhet mellan Sveriges kommuner och regioner”, säger Fredrik Lundh Sammeli, S-riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten.

 

Det är en påminnelse om att det gör skillnad för lands- och glesbygdskommunerna vem som regerar. S- och MP-regeringen har drivit på för den nya kostnadsutjämningen medan M och KD bromsat och hållit emot.

Om detta finns också skäl att tala när Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och deras stödtrupper attackerar Stefan Löfven och den rödgröna regeringen.

 

Regional- och landsbygdspolitiken är och förblir en blind fläck hos högern.

Sannolikt är det även en underskattad förklaring till att Centerpartiet numera budgetsamarbetar med Socialdemokraterna istället för med Ulf Kristerssons parti.

Centerpartisterna har noterat hur ledande moderater beskriver omlokalisering av statlig verksamhet som kompetensurlakning, Norrbotniabanan som "en krigsförklaring mot Stockholm" och hur deras krav på en avskrivning av studielånen för folk som flyttar till jobb i glesbygdskommunerna betecknas som "socialism".

De minns även den styvmoderliga behandlingen av regionalpolitiken under den M-ledda regeringen 2010-2014 och hur Centerpartiet tappade väljarstöd i skogslänen när de samarbetade med de storstadsfixerade Moderaterna.

Därför är det inte undra på att ett landsbygdsparti som Centern skaffar sig andra samarbetspartners än M. 

 

Januariavtalet bådar dessutom gott för regionalpolitiken. Det utlovas bredbandsutbyggnad, infrastruktursatsningar, fler statliga servicekontor runtom i Sverige, lättnader i strandskyddet, insatser för att främja skogsbruket, ett kraftfullt bondepaket och en massa annat för att stärka de gröna näringarna. 

Tillsammans med utjämnings- och välfärdspengarna är det insatser som leder åt rätt håll. 

Kort sagt: Det är bra för lands- och glesbygdskommunerna när S och C samarbetar.