Det är Kiruna Konstgille och Kiruna Bokfestival som har bjudit in konstnären och författaren Lars Lerin. På onsdagskvällen ska han delta i ett författarsamtal i Folkets hus. På torsdagskvällen är det vernissage för hans utställning i Kiruna konsthall.

– Lars Lerin räknas som en av världens bästa akvarellkonstnärer. Det här är det absolut största vi har arrangerat, sedan vi hade en Picassoutställning i Kiruna. Men då var ju inte Picasso med förstås, säger Gunilla Kangas, ordförande i Kiruna Konstgille.

Hur har ni lyckats locka honom till Kiruna?

– Det är en lång historia. Vi har haft en kultursekreterare, Lennart Lantto, i kommunen, som länge har haft en dröm att få hit Lars Lerin, berättar hon.

Ursprungsidén var att det skulle bli en avskedsutställning för gamla stadshuset.

– Då var Lars Lerin för upptagen, men nu gick det i lås.

En stor fördel i sammanhanget, poängterar hon, är att konstgillet i och med stadsomvandlingen har fått en egen konsthall i köpcentrat Galaxen. Galaxen ägs numera av LKAB och ska så småningom rivas, men i väntan på det får Kiruna Konstgille förfoga över en lokal gratis.

– Det är stor skillnad att ha en egen konsthall, jämfört med att hänga på biytor i stadshuset.

Hur känns det att han ska komma?

– Det är inte enkelt kan jag säga. Det är ett sådant pådrag. Vi får bara ta in 150 personer i lokalen av säkerhetsskäl och biljetterna tog slut på en halvtimme. De släpptes klockan 13 och då var kön redan ringlande lång, så många blev utan och det är ju sorgligt, men så är det.

Lars Lerin har på senare år även gjort flera populära tv-serier som "Vänligen Lars Lerin" och "Lerins läringar".