De första prognoserna visade på en jämn mandatfördelning mellan Alliansen och de rödgröna.

Riksdagskandidaten Mattias Karlsson pekade tidigt ut Miljöpartiets vara eller icke vara i riksdagen som en nyckelfaktor för regeringsbildningen. Med ett MP under fyra procent skulle moderatledaren Ulf Kristersson kunna ropa ut Alliansen som valvinnare redan under valnatten, ansåg Mattias Karlsson.

Karlsson vill att Kristersson försöker bilda en alliansregering oavsett om blocket är större eller mindre än de rödgröna. Men en borgerlig regering kräver oavsett ett bredare stöd för att inte kunna fällas av Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i en budgetomröstning. Karlsson ville därför, om MP skulle klara sig kvar i riksdagen, att Alliansen ska budgetförhandla med de gröna.

Artikelbild

| Mattias Karlsson (M) vill att Alliansen ska söka stöd för sin budget hos Miljöpartiet om partiet klarar sig kvar i riksdagen.

– Om Miljöpartiet blir kvar i riksdagen förutsätter jag att det förs samtal med dem. De har visat tidigare under alliansregeringar att de har varit beredda att ta ansvar för viktiga reformer, sade Mattias Karlsson.

Alliansen och MP gjorde bland annat upp om migrationspolitiken efter valet 2010.

Såväl SVT:s vallokalsundersökning som den tidiga rösträkningen spådde att SD kunde bli större än M.

– Det vore oerhört jobbigt psykologiskt, sade Mattias Karlsson som ändå inte såg förhållandena mellan M och SD som avgörande för en regeringsbildning.

Artikelbild

2014 fick M drygt 23 procent. Nu blir partiet klart mindre.

– Ganska omgående måste vi sätta i gång en eftervalsanalys. Vad har gått fel? Var har vi inte nått fram? Hur behöver vi utveckla vår politik åren som kommer för att bli ett större parti? Vi ska naturligtvis vara ett parti som når över 20 procent. Vi vill vara ett statsbärande parti och då måste vi naturligtvis bli större.

Artikelbild

| Mattias Karlsson (M) tror att framgången på Porsön-Björsbyn beror på att de försökt nå ut till studenterna.

Anders Josefsson (M), gruppledare i Luleå, räknade vid 22-tiden på valkvällen med att Stefan Löfvens tid som statsminister är över.

– Det verkar äntligen bli ett maktskifte efter fyra hemska år, sade han.

I kommunvalet var inte ett enda valdistrikt färdigräknat när Josefsson intervjuades. Han tyckte att det var svårt att sia om resultat på förhand.

– Jag kan inte spekulera.

Oavsett valresultat hoppades han på mer samarbete partierna emellan den kommande mandatperioden.

– Vi har en del väldigt stora utmaningar, framför allt kommunens ekonomi, och jag tror att det skulle vara bra att hitta breda lösningar i de specifika frågorna.