Det var vid 11-tiden på fredagen en bil och en lastbil frontalkrockade på E10 i närheten av Abisko, cirka nio mil från Kiruna. Två män, David Gidlund, 28 år, och Niklas Stålnacke, 32 år, från Kiruna förolyckades. Lastbilschauffören skadades lindrigt och fördes med ambulanshelikopter till Kiruna sjukhus.

– Det är så tragiskt det som har hänt. David och Niklas var som själsfränder och de stöttade varandra i både gläjde och sorg, säger Anders Gidlund, pappa till David.

Nu ska fordonen som var inblandade, en lastbil med en traktor på släpet samt personbilen, genomgå en teknisk undersökning.

– Vi kommer att göra en undersökning av inblandade fordon ikväll eller i morgon bitti. Kollegor från Trafikgruppen i Luleå kommer hit och undersöker det, säger Fredrik Söderlind, förundersökningsledare vid polisen i Kiruna.

Polisen kommer även att hålla förhör med vittnen till olyckan.

– Sedan ska vi hålla lite förhör med vittnen och vi kommer även att prata med föraren av lastbilen lite mer utförligt om vad som har hänt. Vi försöker att samla ihop information för att få en klarare bild av som skedde, säger Fredrik Söderlind.

Det finns vittnen?

– Ja, det finns vittnen som har sett på avstånd vad som har hänt.

I dagsläget har inte polisen någon teori om vad som orsakade olyckan.

– Nej, exakt vad som hänt vill jag inte uttala mig om just nu, utan det måste vi få en samlad bild utifrån utredningen innan jag kan säga någonting. Förhoppningsvis så har vi en klarare bild i slutet av veckan, säger Fredrik Söderlind.

Olyckan inträffade i höjd med Stordalen på E10, norr om Kaisepakte i närheten av Abisko.