Linasvängen hoppas på ett trendbrott

I helgen går motionsloppet Linasvängen av stapeln för 37:e året i rad. Anmälningarna till loppet har minskat för varje år men arrangörerna hoppas på att bryta den nedåtgående trenden i år.

DOKKAS2010-06-19 06:00
- Får vi 300 startande är det jättebra, säger Ulla-Karin Lindmark på Ullatti IF:s kansli som även är en av de fem arrangerande idrottsföreningarna..
Än så länge är det svårt att säga hur många startande det blir i år. Ulla-Karin Lindmark gissar på att de fått in ett 50-tal förhandsanmälningar hittills. Många väntar också till de sista dagarna innan loppet med att anmäla sig.
Sega backar
Linasvängen är ett motionslopp för cyklister som startade 1973. Deltagarna får välja om de vill starta från Dokkas, Ullatti eller Hakkas som alla tre är de större kontrollplatserna. Loppet följer sedan en runda på 8,7 mil där de passerar bland annat Yrttivaara och Leipojärvi och avslutar cykelturen i samma by som de startade. Vägen de cyklar var till stor del grusväg fram tills den asfalterades i helhet år 2007.
- Det är en väldigt trevlig asfaltsväg som går genom byarna där man bjuds på bland annat mat, säger Svante Karlsson som är en av eldsjälarna bakom årets Linasväng.
Han har cyklat såväl Linasvängen som Laponialoppet under tidigare år men ser den förstnämnda som en klar favorit. Det finns dock ett par tunga backar längs vägen som kräver att man är lite envis och har uthållighet.
- Martinvaara och trakten kring Rautakoski har några riktigt långa sugande backar. De är inte branta utan man cyklar på som vanligt men det känns i benen. Man tittar framåt och tänker att är det inte slut snart och då är det en krök till. Fördelen är väl att det blir nedförsbackar direkt efter, säger Svante Karlsson
Ingen tidsgräns
Sträckan som deltagarna färdas längs passerar tre större kontrollplatser: Dokkas, Hakkas och Ullatti, som även fungerar som start- och målorter.
Deltagarna bjuds på mat och dryck samt får en stämpel att de passerat genom kontrollplatsen.
Mellan dessa tre byar finns även tre rastplatser i mindre byar där man kan ta sig bland annat en korv och något att dricka innan de fortsätter mot målet. Det finns ingen tidsgräns för hur länge deltagarna får cykla utan alla får ta det i sin egen takt, så länge de passerar alla tre kontrollplatserna och får sina stämplar.
- Vi har servicebilar som kör sträckan för att se till att alla kommer i mål, men det finns ingen sista tid för målgång, säger Ulla-Karin Lindmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om