Läs mer: Fest ledde till tragisk händelse.

Klockna närmade sig midnatt den 4 januari i år när polis och räddningstjänst larmades till en bostad utanför centrala Gällivare. På platsen påträffades en svårt knivskuren man i 50-årsåldern och den 53-årige mannen.

Han greps och åtalades under våren misstänkt för försök till mord.

Artikelbild

| Den 53-årige mannens försvarare, advokat Karoliina Ikonen, hävdar att det finns luckor berättelserna som ger utrymme för en alternativ gärningsman.

När domen meddelades den 24 april visade det sig att Gällivare tingsrätt hade samma syn på händelserna som åklagaren och dömde 53-åringen till åtta års fängelse. Domstolen anspg det visat att 53-åringen utdelat sju knivhugg mot offret. Flera av skadorna var direkt livshotande.

Men 53-åringen hävdar nu att det finns luckor i bevisningen. Han kräver via sin försvarare, advokat Karoliina Ikonen, i åtalet i första hand ogillas.

Ikonen konstaterar i överklagan som nu finns på hovrättens bord att en annan gärningsman inte kan uteslutas. Hon pekar på aktörernas berusningsgrad och att det initialt ska ha funnits fler personer i bostaden.

Advokaten påstår även att det finns en lucka på 45 minuter ”då ingen kan redogöra för vad som faktiskt har hänt. Denna tidsperiod ger utrymme för alternativa gärningspersoner.”

Enligt Karoliina Ikonen har det också under en tid funnits en hotbild mot offret från en helt annan person.

Till förhandlingen i hovrätten begär advokaten att en ordningsvakt ska höras med koppling till hennes andrahandsyrkande, att 53-åringen ska frias på grund av nödvärn. Ordningsvakten ska enligt advokaten ha kännedom om offrets aggressiva beteende i berusat tillstånd.