Claes Enberg, Piteå, gillar flugfiske. Tidigare var det bara öring och harr, men inför den här fiskesäsongen blev han övertalad av en fiskekompis att prova på laxfiske.

– Jag var motståndare först eftersom jag vet hur trögfiskat det kan vara. Sedan fick jag en mindre lax tidigare i sommar och det var ju kul, berättar Claes Enberg, som likt alla andra laxfiskare drömmer om en större fisk.

En kväll i början av augusti fiskade han med tvåhandsspö och tubfluga med förhoppning att få en stor lax. Han hade sett flera fina laxar visa sig och dessutom haft ett hugg.

Artikelbild

– Jag hade bra känsla när det började skymma. Jag hade lagt ut flugan, men kunde inte se den i halvmörkret. Plötsligt small det på och det bildades svallvågor, men det är först när jag gjorde motryck som det blev riktigt drag. Fisken drog iväg och tömde nästan hela rullen, berättar Claes Enberg.

Vad tänkte du då?

– Det var många tankar, men att det kunde vara mitt livs fisk och jag började fundera över hur jag skulle få in fisken och bärga den.

Efter ett tag kunde han börja veva in fisken som ännu inte visat sig, men plötsligt ställde den sig mitt i älven och tjurade.

– Det är helt stumt, som ett bottennapp. Inget händer och jag bestämmer mig för att sätta mer press så att jag kan börja veva in den.

Då går spöet av! Inte vid spötoppen, utan långt ner på spöet.

– Det är mycket adrenalin då och jag kan bara ta linan och börja dra, men fisken står kvar. Till sist återstår bara att slita ordentligt eller helt enkelt klippa linan.

Just då när allt verkar vara hopplöst så börjar fisken att följa med när Claes drar in linan.

– Det är grunt vatten, bara ett par decimeter, och nu ser jag något stort och mörkt i vattnet, men det är ingen lax. Det är en stor bäver, berättar Claes Enberg.

Bävern har förstås inte huggit på tubflugan och är heller inte krokad, men däremot har den lyckats trassla in sig i linan.

– Jag blev livrädd när den kom i land, så jag tog mig upp på en liten slänt. Då rullade bävern runt och for ner i vattnet och precis då gick linan av.

Ingen lax, men väl en fantastisk upplevelse. Det kostade förvisso både spö och lina, men tillverkaren har lovat ett nytt spö.

– Några dagar senare fick jag faktiskt en lax och det behövde jag för självförtroendet efter pärsen med bävern, säger Claes Enberg.

Bävrar kan bli upp till 75 centimeter långa utan svans och väga 20-30 kilo. En bäver klarar sig under vattnet utan att andas i upp till 15 minuter.