Det sägs att Sara Lidman gjorde århundradets debut med romanen ”Tjärdalen” 1953. Nu gör Stina Jackson dunderdebut 2018 med spänningsromanen ”Silvervägen”, som utspelar sig i Lidmans grannby. Det är en ny västerbottnisk författarstjärna som tänts och med lyskraft som redan nått långt utanför Sverige, innan den svenska utgivningen.

Stina Jackson är visserligen sedan ett tiotal år bosatt i Denver, USA, men hon har rötterna i den Lidmanska myllan. Hon föddes och växte upp i Skellefteå, men farmor fanns i Hedberg, inte långt från Missenträsk. Till Hedberg gick ofta färderna under Jacksons barndom och det är intrycken från byn, människorna och skogslandet som är råvaror som hon sedan förädlat till en fantastiskt spännande berättelse.

Romanen handlar om några flickors försvinnande längs riksväg 95, den som av Skellefteåborna kallas ”Silvervägen”. Huvudpersonen Lelle bor i Glimmersträsk och han är besatt av sitt sökande efter sjuttonåriga dottern Lina, den som först försvinner. Han lämnar av henne vid busshållplatsen i Glimmers en tidig morgon. Hon ska åka till Arjeplog för ett feriearbete som skogsplanterare, men hon stiger aldrig på någon buss.

Artikelbild

Det har gått tre år sedan försvinnandet, men Lelle söker och söker. Han åker Silvervägen mellan Arjeplog och Skellefteå gång på gång. Han ska hitta henne, men besattheten kostar honom äktenskapet och hans personlighet förändras.

Stina Jackson lyfter in ett parallellöde, sjuttonåriga Meja, som kommer från Stockholm och söker det riktiga hem hon aldrig haft. Med den försupna och psykiskt darriga mamman stiger de en dag av tåget och flyttar in hos en ungkarl i Glimmers-trakten, han som mest är känd för sin jättelika samling porrtidningar och porrvideofilmer.

Så försvinner den andra sjuttonåringen, Hanna, när hon går ut ur tältet på Kraja camping i Arjeplog för att kissa. Lika spårlöst, men där finns likheter. Innan historien är slut försvinner också Meja. Läraren Lelle är också nära att stryka med.

Det mest aparta inslaget är familjen som isolerat sig i sin saknad efter det avvecklade civilförsvaret. De har kanske förläst sig på den nya broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, för de har byggt underjordsrum fyllda med konserverade livsmedel. De är övertygade om att kriget väntar runt hörnet.

Artikelbild

Ja, det är en fantastisk historia som Stina Jackson skapar när hon binder samman dessa människor i ett spänningsfält som gör det svårt att lägga undan boken. Den hotar dygnsrytmen.

Det är inte bara spänning. Romanen bjuder på personteckningar som förvandlar figurerna till levande människor, tydliga karaktärer och aldrig karikatyrer. Stina Jackson älskar sina figurer, till och med porrsamlaren får sympatiska drag när han så gärna vill ha en dotter att bry sig om, inte bara ligga med hennes mamma.

Därför blir det så mycket mera än en spännings-roman och Stina Jackson är så mycket mera än en enkel deckardebutant. Hon säger i en intervju att hon ser upp till Kerstin Ekmans författarskap. Det kanske blir en Ekman av Jackson, att hon växer vidare från spänningsgenren. Med en sådan berättarförmåga behöver Linda Jackson inte ta till den gängse genvägen att skildra ond bråd död för att fånga en stor läsekrets och leva på författarskapet.

kulturen@nsd.se