Häktningsförhandlingarna hölls i Luleå tingsrätt under måndagen. De misstänkta häktades på sannolika skäl misstänkta för våldtäkter begångna i slutet på maj vid flera olika platser i Bodens kommun.

Läs mer: Våg av våldtäkter i Boden

17-åringen misstänks för två våldtäkter. 16-åringen misstänks totalt för fyra våldtäkter, bland annat för den uppmärksammade våldtäkten i hissen vid Bodens järnvägsstation. Han misstänks också för övergrepp i rättssak i samband med den våldtäkten.

Artikelbild

En annan misstanke gäller en våldtäkt vid parkeringshuset Cedern. Enligt åklagarens häktningsframställan finns det en risk att den misstänkte fortsätter att begå brott.

De misstänkta ska enligt åklagaren inte ha begått våldtäkterna tillsammans och i samförstånd, men ärendena hör ihop och utreds inte helt separat. Åklagaren är i övrigt förtegen om detaljerna.

– Polisen har fått ett antal utredningsdirektiv att jobba efter. De har jobbat med ärendet under en tid och man jobbar på i oförminskad styrka, säger Anna Väppling.

17-åringens advokat har inte gått att nå. 16-åringens advokat, Håkan Lundström, är förtegen och hänvisar till sekretess.

– Men han förnekar brott, säger han.