Ny säsong är igång

Hur får man olika buskar, träd och växter att gifta sig till en lummig och vacker helhet?
Frågan är ständigt återkommande till trädgårdsdesignern Birgitta Groth.
Själv satsar hon på en stram bas med runda kontraster och planterar lite nya träd i år.

DUO HELG2013-05-11 13:41

Har säsongen kommit igång ännu för en trädgårdsdesigner?

- Absolut. Jag är fullbokad flera veckor framåt, det är många som vill ha rådgivning i sina trädgårdar. Dels är det människor som byggt nytt hus och ska anlägga helt nya trädgårdar, dels är det gamla trädgårdar som ska göras om. Man blir lätt hemmablind och ser inte möjligheterna själv. Det är där jag kommer in.

Hur laddar du själv för den stundande säsongen?

- Jag börjar med att åka en vecka till Alhambra där jag ska besöka Morernas trädgård, man kan säga att det är trädgårdarnas vagga som härstammar från 1300-talet.

Vad pysslar du med i din egen trädgård i år?
- Jag har sakta men säkert bytt ut gräsmattor mot grusade partier. Jag vill att det ska vara lättskött och har inte riktigt tid att klippa gräsmattan så ofta som det skulle behövas. Stora partier har nu fått gårdsgrus av en mindre sort, sedan jag grävt ur, lagt dit markduk och makadam. Visst måste gruspartier också hållas efter, men det räcker att kratta gruspartierna lite då och då för att hindra ogräset att få fäste. Har man mycket lövträd runtomkring kan det vara idé att investera i en lövsug eftersom löven som faller ner i gruset ju blir jord och där trivs ogräset! I sommar ska jag också plantera äppelträdet Rödluvan och körsbärsträdet Frykås sötkörsbär i min trädgård.

Ser du några tydliga trender i trädgårdarna?
- Det tydligaste är nog att det inte finns någon särskild trend som alla följer, trädgårdarna får vara individualistiska men att odla grönsaker blir allt populärare. Många satsar också på olika dekorationsgräs.

Hur ser din favoritträdgård ut?
- Jag gillar en stram bas med mjuka former till, exempelvis formklippta häckar som kontrasterar mot friväxande buskar och träd. En trädgård blir mer spännande om man skapar kontraster. Detsamma gäller i färgsättningen. Visst kan det vara kul att färgmatcha hus och rabatt men det blir lätt lite tråkigt om inget bryter av. Satsa på en kontrastfärg och variera bladformer och färger, då blir din trädgård vacker hela säsongen!

Har du några favoritblommor?
- Jag satsar på doftande saker i år. Kaprifol, schersmin, kungslilja och heliotrop i kruka. Mmm ... Perenner som jag har i kruka gräver jag ner i trädgårdslandet under vintern och den här årstiden tar jag upp dem, spolar av krukan och ställer fram den på nytt.

Vilket arbete är det som pågår i trädgården just nu?
- Nu är det läge att rensa i rabatterna. Men släng inte bort renset, utan smula ner det i jorden så får du bästa näringen till dina växter. Vartannat år myllar jag ner benmjöl tillsammans med smulet och jorden blir jättefin. En deciliter benmjöl per kvadratmeter är lagom. Liljor och pioner blir särskilt glada över benmjölet medan rhododendron INTE vill ha benmjöl. Under våren ska också gräsmattan gödslas för att bli frodig och fin. Där gäller det att satsa på ett kväverikt gödsel, minst 20 till 25 procent kväve ska det vara, men akta dig för att ge samma gödsel till blomrabatten för då blir det inte mycket blomning utan mest grönt i rabatten. Min mormor hade ett gödselknep för sina syrener. Hon gav varje syrén en deciliter blåkorn som blandats i en hink med vatten.

Vilken är den vanligaste frågan som ställs till dig?
- Många vill ha tips på vilka buskar och träd det finns och hur man planterar ihop dem för att få ett fint buskage. Det kommer hela tiden nya, spännande sorter. I år märks många nya färger bland smällspireorna, som tidigare bara fanns i rött och gult.

Vilket är det vanligaste nybörjarfelet?
- Vi planterar för tätt! När vi köper buskar är de små och vi tänker inte på vilket utrymme buskarna behöver när de vuxit sig stora. Problemet blir att buskarna skadar varandra. De växer in i varandra och kan börja mögla. Jag får också många samtal från människor som tycker att deras träd blivit alltför stort, de vill kapa ner trädet. Mitt råd är att ta reda på hur stort och brett trädet blir INNAN du väljer att plantera det. Det är svårt att hålla ner ett träd som egentligen ska vara stort. Innan du väljer träd ska du fundera över vad trädet ska ha för funktion och därefter väljer du form. Ska det ge dig solskydd? Vindskydd? Eller bara vara vackert?

Har du något tips till den som vill ha en mysig trädgård men inte kan lägga jättemycket tid på den?
- Satsa på EN stor blomsterrabatt i stället för flera små. Du kan till och med strunta i blomsterrabatten, man kommer långt med bara buskar och träd. Håll gräsmattan liten, grusade partier kräver mindre skötsel.

Om Birgitta Groth

Namn: Birgitta Groth

Ålder: 61

Gör: Chef på Kupan/trädgårdsdesginer

Familj: Särbo och fem utflugna barn med familjer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om