Det är Radio Norrbotten som berättar om kraftjättens beslut.

– Det finns ingen ambition hos oss att gå vidare med förslag som blir väldigt kontroversiella, utan vi vill kunna verka i området för att kunna få en trygg och säker elleverans till alla, säger Jenny Hakeberg, kommunikatör vid Vattenfall Eldistribution, till P4 Norrbotten

Den nya 150-kilovoltsledningen ska dras från Bastusel i Västerbotten till Arjeplog, en sträcka på omkring tio mil. Vid ett samråd i vintras presenterade Vattenfall två alternativ, en västlig och en östlig dragning.

Den västliga dragningen stötte på motstånd. Bland annat oroades biltestbranschen för att tester av självkörande bilar skulle störas av kraftledningens magnetfält.

Kommunen underströk kritiken i sitt yttrande. Ändå valde Vattenfall det västliga alternativet. Efter ett skarpt yttrande från kommunen har dock Vattenfall nu beslutat sig för att göra om utredningen.

– Vi har fått in väldigt mycket synpunkter på det här alternativet vilket gör att vi känner att vi måste fortsätta utreda båda alternativen för att se vilket som slutligen är det bästa, säger Hakeberg till P4 Norrbotten.