Fortsatt högre matpriser – kaffet tokrusar

Uppgången i matpriser tilltog något ytterligare i april. Kaffet har blivit 42 procent dyrare på ett år, visar nya SCB-siffror.

Prisförändring för livsmedel och alkoholfria drycker jämfört med samma månad ett år tidigare.

Prisförändring för livsmedel och alkoholfria drycker jämfört med samma månad ett år tidigare.

Foto: Anders Humlebo/TT

Ekonomi2025-05-14 09:41

Matpriserna, inklusive alkoholfria drycker, steg i april med 5,5 procent i årstakt, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Prisuppgången har därmed ökat något. I mars låg den på årsbasis på 5,4 procent.

Kaffepriserna steg ovanligt mycket i april, något NSD tidigare har rapporterat om. På ett år har den svarta drycken blivit 42 procent dyrare (plus 15 procent jämfört med mars). Choklad har i sin tur stigit med nästan 31 procent på ett år. Andra livsmedelsprodukter som stuckit iväg lite extra är mejerivaror som mjölk, ost och ägg, 7,6 procent dyrare på ett år, enligt SCB.

Ulf Brännström, Luleå, medverkade i NSD:s artikel från i början av april. Nu har kaffepriserna stigit ytterligare.
Ulf Brännström, Luleå, medverkade i NSD:s artikel från i början av april. Nu har kaffepriserna stigit ytterligare.

Kaffet som driver

Jämfört med mars steg livsmedelspriserna, inklusive alkoholfria drycker, med 0,2 procent.

– Det är en väldigt liten uppgång mot månaden före, bara 0,2 procent. Så det är nästan oförändrade matpriser. Dessutom är det uteslutande drivet av kaffepriset, som steg mycket på månadsbasis, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

– - Det är ingen bred uppgång för matpriserna, utan tvärtom verkar det som att det har lugnat ned sig. Matpriserna har planat ut, fortsätter han.

Han tror också att kaffepriset har toppat nu.

Billigare fisk

Men det finns också matvaror som har blivit billigare.

"Fisken har minskat med 2,3 procent i pris under året", säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Åt andra hållet bland olika konsumentpriser i SCB:s samlade varu- och tjänstekorg går också räntekostnader och drivmedel, ner över 20 procent respektive närmare 17 procent.

Hyrorna i hyresrätter har stigit med 5,5 procent på ett år.

Den samlade inflationen räknat som KPI ligger dock på beskedliga 0,3 procent. Enligt måttet KPIF, rensat för räntekostnader och det som Riksbanken använder sig av, låg inflationstakten på 2,3 procent, samma som den preliminära siffran visade förra veckan.

Tror på räntesänkning

Jens Magnusson som är chefsekonom på banken SEB säger att dagens siffror bekräftar bilden av en positiv utveckling gällande inflationen vilket ökar tron på att Riksbanken kommer att sänka styrräntan vid nästa möte.

– Om man dessutom lägger till att vi fick se en öppning från Riksbanken vid senaste mötet för att det kan bli lättnader i penningpolitiken så behåller vi synen att det nog kan komma en sänkning i juni, säger Jens Magnusson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!