LEDARE Sue Longley, ny generalsekreterare för IUF (den globala samarbetsorganisationen för livsmedels-, lant- och hotellarbetare), var en av talarna vid Hotell- och restaurangfackets, HRF:s, kongress i Stockholm under helgen.

Hennes tal blev en nyttig påminnelse om att den fackliga solidariteten inte känner några nationsgränser och att facket är en global folkrörelse.

HRF:s internationella arbete är ett bra exempel.

Förbundet bryr sig inte bara om villkoren för svenska servitriser och garderobiärer.

Det bedriver, i likhet med andra medlemsförbund inom LO, också ett påverkansarbete i världen och Europa.

Via Olof Palmes Internationella Center och sina nordiska, europeiska och globala samarbetsorganisationer är HRF engagerat för att lyfta villkoren för arbetare även i andra delar av världen.

”Näringslivet är internationellt, därför måste också vi verka internationellt”, framhåller HRF-ordföranden Malin Ackholt.

Ett exempel är nätverket ”Schysst resande”, som initierats av HRF och tjänstemannafacket Unionen.

Syftet är att göra svenska turister klokare och mer medvetna när de beger sig till Karibien eller Sydostasien.

Tag bara den svenska turismen i Thailand. Många svenskar upplever Thailand som ett solsäkert, vänligt, vackert och prisvärt resmål. Varje åker omkring 300 000 svenskar till Thailand. Men det finns en baksida av myntet.

De burmesiska migrantarbetare som städar, passar upp och lagar mat i hotellköken har ofta långa arbetsdagar och extremt låga löner.

Därför skadar det inte att svenskar som besöker Thailand ställer frågor till resebolagen om lönevillkoren och arbetsmiljöarbetet på hotellet där man bor, eller väljer flygbolag som har kollektivavtal för sina anställda.

Som konsumenter kan vi ställa krav och medverka till att förbättra villkoren för hotellstäderskor, receptionister, servitriser och annan hårt arbetande personal på besöksmålen.

Ingen kan lösa problemen i världen på egen hand.

Men alla kan, som HRF och andra internationellt engagerade fackförbund, göra något för att göra världen ett stycke bättre.

”Turismen är en sektor som växer i hela världen. Den utgör numera 10 procent av världens totala BNP”, sa Sue Longley i sitt tal till ombuden på HRF-kongressen.

Även människor i denna snabbväxande globala bransch ska ha anständiga löne- och arbetsvillkor.