– Det känns fruktansvärt tråkigt. De har fått så många vänner här i byn, säger Bo-Lennart Uusitalo, en av byborna som engagerat sig för att hjälpa familjen.

Norrbottens Media har berättat om deras öde. På grund av att Oleg Kuzmenovs tidigare anställning inte följde kollektivavtalet har familjen nekats arbetstillstånd och uppehållstillstånd i Sverige av Migrationsverket.

Det hjälper inte att han har en ny fast anställning, att även hustrun Kateryna har anställning hos Jokkmokks kommun samt att de fyra barnen går skola.

Läs mer: För låg lön – nu ska familjen utvisas

Läs mer: "Försökt hjälpa"

In i det sista hoppades byborna kunna stoppa avvisningen genom inhibition. Två överklaganden lämnades in av Uusitalo och Denise Magnusson, en annan bybo.

Där hänvisade man bland annat till felaktigheter i beslutet kring hustruns arbetstillstånd och att Migrationsverket inte tagit någon hänsyn till barnens asylrätt.

Men Migrationsdomstolen utredde ärendena snabbt och avslog båda överklagandena. Domstolen anser att Kateryna Kuzmenovas anställning inte uppfyller kraven och att barnen inte har nog starka skyddsskäl.

På torsdagen hämtades familjen och flögs sedan från Kiruna via Stockholm till Kiev.

– Det här har hanterats så dåligt. Jag funderar på att JO-anmäla Migrationsverket, säger Uusitalo.

Läs mer: Familjen har fått ödesbeskedet

Men hoppet om att familjen ska kunna återvända till Porjus inom en snar framtid lever.

– Jag tror att det finns möjlighet för dem att söka lediga jobb som läggs ut på annons och därigenom beviljas arbetstillstånd. Jag har skrivit till dem på Facebook att vi önskar dem åter till Porjus.