Det är Friskvårdsdagen som bytt namn till Må bra dagen.

- Friskvård är ett smalare begrepp, vi vill bredda oss och byter inriktning till må bra. Det finns så mycket som kan göra människors liv rikare, säger Håkan Nyman som när han pratar om "vi" räknar in Tina Persson som driver Friskoteket och är medarrangör för denna dag.

Vad är att må bra för dig?

Artikelbild

| Håkan Nyman välkomnar till Må-bra-dagen i Kalix.

- Jag kan tänka tillbaka på tiden då jag drev eget företag och fick diskbråck, till slut såg jag negativt på allt. När jag hade det som värst, fick jag hjälp via kognitiv beteendeterapi, som kort innebär att träna dig i positivt tänkande, att kanske med rollspel ändra dina tankar, att utsätta dig för situationer som du trivdes i en gång i tiden, men där du nu känner dig obekväm och att utmana dig själv, säger Håkan Nyman vars mål nu är att gå ned i vikt.

- Jag har varit en flitig motionär, men jag kan inte springa lika mycket som tidigare. Jag vill gå ned tio kilo och kanske får jag inspiration till hur jag ska göra, här på Må bra dagen.

"Vi brinner för detta"

Utställarna som tidigare år varit ett 30-tal är denna gång 44 och besökarna kan bekanta sig med allt från hudvårdsprodukter och kosmetika till Ayurveda, hälsotester och zonterapi.

Föreläsarna är bland andra Maria Jalar, Hälsoqliniken, om framtidens medicin, Lotta Lindgren, psykoterapeut, om att leda sig själv och Marie Brunell, arbetsterapeut, på temat spirande vardag.

Tina Persson ska föreläsa om hur ett litet steg i taget kan göra en stor förändring i din livsresa och om den mentala hörapparaten.

- Må bra dagen är den enda mässan i sitt slag, den brukar locka omkring 500 besökare och vi förväntar oss ännu fler i år, säger Håkan Nyman.

Inträdet till dagen är gratis, föreläsningarna kostar en liten slant.

Kalix kommun har satsat 6 000 kronor, marknadsföringsbidrag, på dagen som brukar ge intäkter på totalt 12 000 kronor som fördelas mellan arrangörerna.

- Vi arrangerar inte dagen för att tjäna pengar, vi gör det för att vi tycker det är roligt och för att vi brinner för detta, säger Håkan Nyman.