När Luleå kommun skrev under den europeiska deklarationen för jämställdhet följde en rad tunga ansvar med. På en del områden har vi kommit långt, andra inte fullt lika långt och på en del områden kämpar vi.

Det var en av slutsatserna jag drog när jag besökte idrottsföreningen Luleå Roller Derby.

Ingela Lekfalks dokumentär “Underdogs” visade hur vardagen ser ut för många elitutövare på damsidan inom en lång rad idrotter, inte bara hockeyn. Dokumentären visade en kamp för att kunna utöva sin älskade sport. Det finns mycket passion och hjärta, men hårt slit för att få tillvaron att gå ihop.

Luleå Roller Derby är kommunens bortglömda elitlag. Ska man göra parallellen till Luleå hockeys damlag så är det att här finns samma passion, hjärta och slit för att kunna utöva sin sport. Men bara under ännu sämre villkor.

Föreställ dig att Luleå hockeys herrar nu när säsongen precis inletts hade fått lämna Coop Arena, att de istället fick spela sina matcher i en mycket mindre hall och med dåliga träningstider på uterink. Föreställ dig sen att spelarna hade fått spela utan lön, betala biljetter ur egen ficka vid resor till bortamatcher och samtidigt ansvara för barn- och ungdomsverksamheten.

Då landar du nära vardagen för elitspelarna i Luleå Roller Derby. Sveriges fjärde bästa lag.

Men Luleå Roller Derby är mer än bara elitlaget. Föreningen har också en bred barn- och ungdomsverksamhet. Det är en sport som främst samlar tjejer, kvinnor och icke-binära och har en könsblandad verksamhet upp till 18 år. Sporten lockar dessutom barn och unga som annars inte skulle hålla på med idrott, både för det öppna och inkluderande klimatet men även för att sporten tillåter alla, oavsett kroppstyp, att utöva den.

Problemet för föreningen är tillgången till anläggningar och hallar som har betong- eller parkettgolv och bra tränings- och matchtider under säsong. Sporten behöver golv som är tillräckligt hårda. Golv i vanliga idrottshallar är alldeles för mjuka vilket gör att det blir svårt åka på dem, skaderisken blir stor då hjulen lätt fastnar i underlaget.

Fortsätter det som i dag riskerar sporten att dö ut i Luleå, antalet nybörjare har halverats på kort tid då det saknas rätt förutsättningar att utöva den. För elitlaget innebär nuläget att varje dag är en dag närmare att falla ur elitserien.

Det motsvarar inte de ambitiösa mål som vi har satt med vår idrottspolitik. I jämförbara kommuner med lag på elitnivå inom Roller Derby har kommunen löst situationen, både i Umeå och Skellefteå tränar och spelar de match på parkett i hallar som de delar med andra idrotter, bl.a. basket.

Med den europeiska deklarationen för jämställdhet åtog vi oss bland annat att tillhandahålla och tillgängliggöra idrottsanläggningar på samma villkor oavsett kön, för det andra att stödja idrottsföreningar som utmanar stereotypa föreställningar om kvinnor och män, flickor och pojkar.

Det måste vi leva upp till, även för Luleå Roller Derby.

Nils Harnesk, (S)