De har känt varandra i ungefär två år - lika länge som Alice Wikner bott i Gällivare, hon kommer ursprungligen från Härnösand. När hon mötte kärleken bar flyttlasset av norrut.

– Jag tänkte på Gällivarehäng när jag tänkte på Gällivare. Jag visste ingenting om stan så jag googlade. Jag visste inte ens att det fanns en gruva här, än mindre ett berg. Jag tyckte att det såg grått och tråkigt ut, säger Alice Wikner.

Men hon ändrade uppfattning på slutet av den 72 mil långa bilresan till sitt nya hem.

Artikelbild

| Nystartad podd. Amanda Matti och Alice Wikner pratar om det positiva med att bo i ett samhälle som ändå ligger ganska nära en storstad.

– Vi närmade oss Gällivare och när jag såg Dundret var det kärlek vid första ögonkastet, säger hon.

Amanda Matti är född och uppvuxen i Gällivare och har alltid rest mycket, men alltid längtat hem.

– Jag möter människor söderifrån som frågar mig varför jag bor kvar här, "varför flyttar du inte?". Men jag tycker att det är jordens bästa ställe och är stolt över Gällivare, säger Amanda Matti.

Vännerna beslöt sig för att starta en podd och prata om allt som är bra med Gällivare, om alla drivna människor, häftiga jobb och fantastiska platser för att inspirera andra.

Det finns väl något som kan bli bättre även med Gällivare?

– Lagandan kan förbättras i Gällivare. Många är så snabba med att säga att det är bättre annanstans, men om vi ska utvecklas så behöver vi alla stå bakom varandra och stötta och tycka att Gällivare är bra. Om någon satsar ska vi inte vara missunnsamma, vi ska backa den som gör något bra för samhället, säger Amanda Matti.

Hittills har två avsnitt sänts som har streamats över 1 000 gånger. Fyra avsnitt är planerade innan jul men målsättningen är att fortsätta sända podden efter nyår. Det senaste avsnittet handlade om "Jobb i Gällivare som jag inte visste fanns", nästa avsnitt handlar om att våga följa sina drömmar och fjärde avsnittet kommer att handla om "Tio saker som du inte visste om Gällivare".

– Vi har ett tema för varje avsnitt och gör en hel del research på varje tema men sen sätter vi oss bara i min sons tipi lektält och pratar på, säger Amanda Matti.

– Vi vill ge lite Gällivareglöd till de som bor här och de som kanske flyttar hit, säger Alice Wikner.