Din skiva “Singing from the grave" fick ett varmt mottagande av kritikerna. Hur ser du på kritikernas omdömen kontra vad fansen tycker om dig?
- Svårt att skilja på. Fansen är mina bästa kritiker som känner mina brister och höjdpunkter. Ibland när en kritiker råkar vara just ett fan har jag tur, då kan jag ta kritiken mer på allvar. Men, när jag behöver vägledning och tips angående framtiden vänder jag mig aldrig till det som skrivits, då vänder jag mig till mina nära vänner.
Hur viktigt är det att tjäna pengar för dig?
- Jag vill leva, och för att kunna leva behöver man ju pengar. Men, om jag verkligen hade brytt mig om att tjäna mycket pengar så hade jag nog aldrig valt att bli musiker.
Du studerar till arkitekt på Chalmers samtidigt som du har en artistkarriär som håller på att ta fart ordentligt. Om du ställs inför att ge upp artistlivet för att kunna jobba som arkitekt, eller tvärt om, vilket väljer du?
- Det beror helt på omständigheterna. Var jag befinner mig i livet och huruvida jag vill fortsätta arbeta inom musiken/arkitekturen. Men jag kommer aldrig behöva ge upp något på heltid, det är det som är det bästa med starkt intresse för något; man kan syssla med det på fritiden!
I låten “Old beauty, Du kan nu dö" börjar du med sång på engelska och växlar sedan väldigt effektfullt till svenska. Kommer vi får höra dig framföra fler låtar med svensk text i framtiden?
- Kanske! Jag gillar att sjunga på svenska, men jag forcerar aldrig fram något. Vill den svenska texten komma så kommer den.
Din musik är känslofylld, pampig och griper tag om hjärtat på ett speciellt sätt. Jag antar att mycket av det kommer från dig själv som person. Blir du på något sätt avtrubbad av att få uttryck för så “stora" känslor?
- Nej, genom musiken skapar jag utrymme. Här är allt tillåtet. Stora liksom små känslor. Jag skulle nog bli avtrubbad om jag inte fick utlopp för dem.
Hur skulle du beskriva dig själv på scen?
- Jag varierar. Ibland är jag fragil, ibland vulgär, ibland fnissig, ibland arg, ibland skrikig, ibland smekande. Det finns ingen fast definition för hur jag för mig, jag flyter.
När din musik recenseras kommer det ofta upp paralleller till andra artister, till exempel Anthony and the Johnsons och Kate Bush. Hur ser du på att få din musik jämförd med andras?
- Man får såklart jämföra mig med vem man vill men jag gillar frukter som plockas direkt från trädet,och som inte legat på marken.