Solen skiner och himlen är klarblå. Det skulle dröja men nu har sommaren äntligen kommit till Luleå. I kvarterslokalen på Järvstigen 14 på Hertsön sitter ett gäng förväntansfulla personer och fikar på altanen. De kallar sig för Hertsöverkstan.

Hertsöverkstan är ett nystartat projekt som drivs bland annat av Hertsöteatern och Galleri Syster.

– Här sammanblandas många olika konstarter som teater, konst, performence och dans. Sen får vi se vad resultatet blir, det känns väldigt spännande, säger Ulla Lyttkens.

Artikelbild

| Hela gänget. Bakre raden: Leif Kunto, Ebbe Karlsson, Håkan Rudehill, Brita Ström och Tomas Örn. Främre raden: Eva-Lisa Hedberg, Ulla Lyttkens och Anna Lagerman. Samt hunden Korven.

Hon är regissör för den föreställning som Hertsöverkstan jobbar med just nu. Den kallas "Händelser på Hertsön" och spelas upp i kvarteren runt Järvstigen på onsdag kväll.

– Idén var att vi ville ha en kvartersteater, eller rättare sagt en kvartershändelse. Vi börjar här och sedan gör alla en vandring på ungefär en och en halv timme runt kvarteren. Längs vägen händer det väldigt många olika saker. Lite oväntade saker, säger Ulla Lyttkens.

Under föreställningen kommer publiken bland annat att bjudas en rad anekdoter och berättelser från de som bor på Hertsön. Brita Ström har bott i bostadsområdet sedan 1976 och hon berättar i föreställningen bland annat om hur hon som ung träffade sin man. Hennes yngre "jag" spelas då av Anna Lagerman.

Det är fler Hertsöbor som bidrar till föreställningen på olika sätt. Eva-Lisa Hedberg har virkat blommor som ska hängas upp i träden. Ebbe Karlsson har av trädgrenar skapat stora och små ormar som kommer att dyka upp längs vandringen. Leif Kunto har bidragit med berättelser till manuset.

Artikelbild

| Promenad. Det är tanken med hela föreställningen Händelser på Hertsön som Anna Lagerman deltar i.

Brita Ström menar att Hertsöverkstan är väldigt betydelsefull för de som bor i området.

– Det betyder jättemycket. Jag har varit med sedan Hertsöteatern startade (2010) och jag tycker att det är roligt att man får vara med även fast man börjar bli lite gammal, säger hon och skrattar.