LEDARE Socialdemokraterna har tappat mark i stora delar av Sverige.

Partiets stöd minskar i 252 av landets 290 kommuner, enligt en sammanställning som SVT Nyheter gjort.

Mycket hänger sannolikt ihop med den nedåtgående rikstrenden. Men i många kommuner har tappet varit ännu större.

Norrbotten är inget undantag från regeln. I Haparanda, Pajala, Luleå, Älvsbyn, Kiruna och Piteå har S-tappet varit extra stort.

I dessa kommuner krävs nu ett stort mått av självkritik och självrannsakan när de lokala Socialdemokraterna gör sina valanalyser.

Å andra sidan: Det finns kommuner i Norrbotten där Socialdemokraterna går emot strömmen och noterar valframgångar.

I Övertorneå ökar S med 5,4 procentenheter. I Arjeplog noterar partiet en uppgång med 2,9 procentenheter.

I Överkalix stiger S-siffran med hela 10 procentenheter, vilket betyder att partiet kommer att ha egen majoritet i kommunfullmäktige under kommande mandatperiod.

Överkalix är, för övrigt, ett lärorikt politiskt exempel.

2014 lyckades en koalition bestående av V, M och C peta Socialdemokraterna från makten i den lilla inlandskommunen. Det som förenade var att partierna önskade maktskifte.

”Socialdemokraterna har suttit så pass länge vid makten att de till slut blivit som en institution. Det har funnits en brist på lyhördhet”, sa en segerrusig Sarah Karlsson (C) i en NSD-intervju 15 september 2014.

Men uppenbarligen räcker det inte med sosseantipati för att skapa en fungerande kommunstyrelse.

Det brokiga styret efter valet 2014 har haft stora problem. Den tidigare kommunchefen Maria Henriksson slutade bara en kort tid efter valet – och före sommaren lämnade Ellinor Söderlund den viktiga posten som socialchef efter bara 1,5 år.

På våren 2017 sprack i praktiken den styrande alliansen. M gick ut med hård kritik mot samarbetspartierna – och hösten samma år sparkades partiet ut från koalitionen.

Samtidigt har ekonomin utvecklats i negativ riktning. Prognosen för 2018 är ett underskott på åtta miljoner kr, vilket är mycket för en kommun av Överkalix storlek.

”Det krävs kraftfulla åtgärder för att anpassa kommunens verksamheter efter de pengar vi har. Tyvärr har vi inte sett något av det under den här mandatperioden”, konstaterade S i ett informationsblad inför valet.

Det förklarar också att Överkalixborna nu återvänder till Socialdemokraterna. Människor har sent omsider upptäckt svagheterna i ”Överkalix Framtid”, det så kallade alternativet till S.

Det är något att begrunda även i andra sammanhang.

Det finns inget egenvärde med maktskiften. De som gör anspråk på makten måste även ha fungerande program och förmå att hantera den komplicerade ekonomiska och demografiska verkligheten. I annat fall blir det bara pannkaka av alltihop.

Jag tänker på det när jag ser leendena hos Mattias Karlsson (M) och Kenneth Backgård (SJVP) i NSD 11 september.

Dessa två herrar har nu fått makten och hela härligheten i hela Region Norrbotten. Men under oppositionsåren har de aldrig presenterat någon gemensam budget eller ens valplattform.

Den förenade faktorn har varit kritiken mot det rödgröna styret.

Utvecklingen i Överkalix visar dock att det krävs mer än så för att skapa en effektiv politisk ledning.