NSD:s reporter Alexandra Karlsson är på plats uppe i Abisko när nsd.se når henne vid 22.40 på lördagskvällen. Där förväntas de första tävlandena strax börja närma sig målet, som ligger en kilometer nedanför Abisko turiststation (vid bastun).

- Där väntar mat och bastu för dem, säger Alexandra Karlsson.

Den första starten, promenadklassen, gick klockan 20 vid Paktejaureparkeringen i Björkliden. Den andra starten, löparklassen, gick klockan 22.

Artikelbild

| Tappra fjälljoggare. Per-Henrik Labba, Alexander Linder och Erik Änges i målet i Abisko.

Totalt kom 37 personer till start. Det är mer än vad arrangörerna vågat hoppas på.

Arrangören Rebecca Nyberg sade i en intervju till NSD några dagar före loppet att hon hoppades på bra väder - och att hon skulle dansa soldansen. Frågan är om det hjälpte?

Hur har vädret varit?

- När de satte upp banan regnade det, men sedan sprack det upp. Vid starten var det soligt och nu håller solen på att gå ned, säger Alexandra Karlsson.

Artikelbild

| Tappra fjälljoggare. Per-Henrik Labba, Alexander Linder och Erik Änges i målet i Abisko.

Är det kallt?

- Det är fuktigt och det känns inte alls kallt.

Artikelbild

| Loppet är "ungefär 17 kilometer" i fjällterräng, från Paktajaure-parkeringen till bastun nedanför STF i Abisko.

Är det mycket publik?

- Nja. Det är ju svårt att titta på den här tävlingen eftersom det är mitt ute i fjällen. Det går liksom inte att ställa sig på sidan och titta.

Och det här loppet i fjällen bjuder på något ovanliga vätskestationer.

- De delar ute en kosa till alla som deltar, så får de dricka jokkvatten längs vägen, säger Alexandra Karlsson.

Och Abisko sun run är ingen "riktig" tävling. För ingen tidtagning görs.

- Men jag hörde att någon kille hade sprungit de fem första kilometerna på tio minuter... De som är med är sådana som tränar mycket, säger Karlsson.

 

Strax efter 23 träffades NSD:s reporter de tre tappra fjälljoggarna Per-Henrik Labba, Alexander Linder och Erik Änges vid målet.
- Det gick bra fast jag vurpade, men det var inte så farligt. Det var en ren slump att jag sprang loppet. Jag kom i dag för att gå ledarskapsutbildning och så haffade Rebecca (arrangören, reds anm) mig och bad mig hänga på. Det är lite ovant att springa i fjällterräng, men det var roligt, säger Erik Änges.

 

Läs mer om loppet på nsd.se under söndagen.