– Det är jättetråkigt och förstås ett hårt slag för Pajala. Det är lite av en epok som går i graven. De har funnits länge i Pajala, säger hon.

Företaget hette tidigare Mikromakarna. Det grundades av Bengt Storvall i slutet av 1980-talet. 2009 tog Leif Pekkari, Mikael Isaksson och Lage Niska över som delägare, innan de i sin tur sålde till Inission i slutet av 2012. Då hade företaget en omsättning på 70 miljoner.

Mikromakarna var länge hyllat inom elektronikbranschen.

– Det är ett symbolföretag som försvinner. De var som en symbol för en nisch som Pajala var framgångsrik i. Den här typen av elektronikbransch fanns inte på något annat ställe i Norrbotten, säger Ulrica Hammarström.

Nu flyttar verksamheten till Munkfors. Hammarström fick information om beslutet på söndagen.

– Den kom från deras företagsledning. Det har gått knackigt och de har gjort åtgärder för att minska förlusterna men tydligen räckte det inte.

19 jobb försvinner från Pajala.

– Det motsvarar väl 4000 jobb i Stockholm. De anställda får möjlighet att flytta med till Munkfors men jag vet inte hur många som väljer det, säger Ulrica Hammarström.

Läs mer: Stort företag lämnar Pajala

Grundaren Bengt Storvall säger att beskedet känns i hjärtat.

– Det är hemskt tråkigt. Men det är typiskt sådana här större koncerner som har fabriker på olika håll. De ser väl fördelar med att flytta allt till Munkfors. Det är långt till Pajala, säger han.

Bengt Storvall fortsätter:

– Det är en sådan speciell bransch. Tidigare fanns elektronikproduktion på två platser i Pajala och två i Kalix. Nu är allt borta och kommer nog aldrig igen. De som jobbar där är sådana specialister, det finns inte många som dem. Det är en otrolig kunskap som går förlorad.

Norrbottens Media söker tidigare delägare och andra anställda inom Inission i Pajala för en kommentar.

Artikeln uppdateras.