Enligt uppgifter till Norrbottens Media har en anonym person gjort ett inlägg där det står att personen ska skjuta sina föräldrar och sedan skjuta elever på skolan.

Jourhavande förundersökningsledare Kjell Persson bekräftar att polisen är på skolan för att reda ut händelsen.

– Det är gjort en anmälan. Polisen sitter i möte med rektor, säger Persson.

Artikelbild

| Polisen utreder ett hot om skjutning vid Hjalmar Lundbohm-skolan.

Uppdatering kl 11:26

Biträdande gymnasiechefen Per Wennerbjörk är informerad om situationen.

– Rykte om ett tips dök upp igår. Rektorerna informerade mig och i ryggmärgen kände jag att ta kontakt med polisen de kan proffsigt utreda hur läget är. De har varit i kontakt med polisen igår och polisen har varit på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna och bedömningen som jag fick kortfattat i text var att de kör lektioner och skoldagen, säger Per Wennerbjörk.

– Idag har polisen varit på plats och pratat med ledningen, ungefär så långt har jag information. Vad som dök upp igår var ett rykte som inte var förstahandsuppgifter om det här och det är jätteallvarligt och självklart är det bra att vi som vuxna agerar men vi kände att polisen är de som bästa kan hantera en situation och se vad man behöver göra.

Artikelbild

| Detta är en del av det som gick att läsa om hotet i appen Jodel, där man gör anonyma inlägg.

– Det verkar inte vara något akut läge, men man vet aldrig, för säkerhetsskull så kollar de sådant här, säger Wennerbjörk.

I ett mejl till ledningen och lärarna skriver rektorerna i Kiruna:

Artikelbild

”Vi förstår att ni känner er oroliga efter möte med skolans krisgrupp och andra myndigheter så som polisen så är det ingen fara i nuläget. Läget bedöms så att lektioner och skoldagar fortgår som vanligt men ni kommer fortlöpande få information om något ändras”.

Uppdatering kl 11:37

Polisen är i inledningsskedet av utredningen.

– Det finns inga planer på att utrymma skolan, utan polisen utreder andra, tredje och fjärdehandsuppgifter om ett hot, säger Annette Koivuniemi, närpolischef i Kiruna.