Det var i augusti som Region Norrbotten fick information om att två personer anklagades för ekonomiska oegentligheter i tjänsten. Enligt vad Norrbottens media erfar rör det sig om två personer i chefsposition.

En intern utredning startade, som nu är klar.

I ett pressmeddelande säger Region Norrbotten att de två medarbetarna nu får lämna sina tjänster.

– Vi ser mycket allvarligt på deras agerande. Det är inte enskilda händelser utan det finns en systematik bakom det de har gjort och det har också pågått under en längre tid. Det har gjort att vi har tappat förtroende för de här personerna och efter samtal har båda valt att lämna sina tjänster, säger Teija Joona, chef för Division Service inom Region Norrbotten och ansvarig för utredningen.

Polis ska nu överta utredningen mot de två personerna.LÄS MER: Region Norrbotten stänger av chefer

Vi återkommer med mer information.

Uppdatering 13.12

De två medarbetarnas agerande kom till divisionsledningens kännedom via ett anonymt brev. Arbetsgivaren kom efter utredningen fram till att de inte kan behålla sina tjänster.

– Vi har kommit överens om att de ska kunna säga upp sig själva och det har de valt att göra, säger Teija Joona.

Hade ni sparkat dem annars?

– Jag vill inte använda ordet "sparka". Vi har varslat om avsked och de valde den här vägen, att de sade upp sig själva.

Men de hade inte fått jobba kvar?

– Så är det. Vi har inte förtroende kvar för dem och kan inte säga att de ska kunna jobba kvar hos oss.

Joona vill inte närmare precisera vad de ekonomiska oegentligheterna handlar om.

– Eftersom vi lämnat utredningsmaterialet i vår polisanmälan kan vi inte säga mer än så. Vi vill inte försvåra polisens arbete.

Joona säger att hon ser mycket allvarligt på det inträffade och att hon aldrig varit med om något liknande under sina 15 år som anställd i regionen. Nu startar arbetet med att undvika att den här typen av situationer ska uppstå igen.

– Otroligt viktigt att dra lärdom av det som hänt så det inte ska ske igen. Det är nu det arbetet börjar.

Vet du mer eller har du andra nyhetstips som rör Region Norrbotten? Hör av dig till vår regionreporter Jonas Andersson på 0920-26 30 14 eller jonas.andersson@norrbottensmedia.se.