Renskötaren Per Anders Vannar körde fast med skotern i 70 centimeter flödvatten på isen väster om Ålloluokta för några dagar sedan. Han tvingades ringa på hjälp och Vannar, hans hund och skotern lyftes till land av Fiskflygs helikopter.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Både vad gäller isläget och flödvatten. Det brukar ju kunna vara någon decimeter men det här var något helt annat. Jag satt på styret och hade fötterna på sitsen. Det var 250-300 meter till land och det kändes inte säkert att försöka vada. Man blir fort nedkyld, säger Vannar.

Renskötaren och slöjdaren Mats Spik har vistet i Saltoluokta. Det var bekanta till honom som hamnade i en nödsituation i helgen när deras skotrar i orkanvindar drev mot öppet vatten. Skotrarna gick inte att köra på blankisen.

Artikelbild

| SPRICKA. Tvärs över Stora Lule älv går en bred spricka. Det vita strecket som går längs efter blankisen är skoterleden. Som synes har all snö blåst bort. Bilden är tagen tisdag 14 februari.

– Med hjälp av stegjärn lyckades de ta sig till fast land. Jag har vistats i de här trakterna hela livet men aldrig upplevt något liknande den här tiden på året, säger Mats Spik.

Den rejäla blidan i kombination med orkanvindar på drygt 40 m/s och tappning i Stora sjöfallets kraftverk gjorde att isen bröts upp på stora delar av sjön Langas i Stora Lule älv. I Stora sjöfallet är det helt isfritt, medan det längre nedströms är en kombination av större vakar och råkar som går tvärs över isen, som nästan är helt snöfri.

– Eftersom det är helt öppet i Stora sjöfallet så blir det problem längre ned. Det sprids vågor under isen som gör att isen gungar och bryts upp, säger Spik.

Skoterlederna vid Björkudden och Kebnats stängdes av efter helgen, eftersom en bred spricka brutits upp och skurit av dem. I veckan har det dock varit kallare och skoterleden vid Björkudden har öppnat igen.

Artikelbild

| FÖRBEREDELSER. Johan Påve är på plats i Saltoluokta och förbereder öppnandet nästkommande helg. Fjällstationen ligger på norra sidan av älven i väglöst land.

Att skoterleden i Kebnats är stängd är problematiskt för Saltoluokta fjällstation, som öppnar om drygt en vecka. Föreståndaren Johan Påve förbereder öppnandet, och var redo att använda båt för transporter av varor.

– Men det behövdes inte. Vi har fått hjälp av Vattenfall med helikopter och hydrokopter, säger Påve.

Artikelbild

| FUNDERSAM. "Jag har aldrig upplevt något liknande", säger Mats Spik om isförhållandena efter Stora Lule älv.

Utanför fjällstationen är det öppet vatten.

– Det brukar vara en vak på det stället men den är bra mycket större än normalt. Vi hoppas så klart att skoterleden kan öppna rätt snart. Annars tar jag för givet att Vattenfall hjälper till med transporter. Jag är inte så jätteorolig faktiskt, jag är ganska säker på att det hinner frysa ihop innan säsongen drar igång, säger Johan Påve.

0920-263017