Luleås kommunledning har informerats om vad som är på gång, men från det hållet är det locket på.

- Jag vet vilket företag det handlar om men de måste själva få redogöra för sina planer när det väl är dags, säger kommunalrådet Karl Petersen.

Matz Engman, verksamhetschef vid Aurorum science park, är om möjligt än mer förtegen.

Artikelbild

- Det är hög sekretess vid den här typen av etableringar, vilket innebär att jag inte säger någonting .

Tre gånger Arcushallen
NSD kunde för en tid sedan berätta om den jättelika datalagringscentral som planeras på Porsön. Mellan teknikbyn Aurorum och Gammelstadsvikens naturskyddsområde ska det resas tre serverhallar, var och en med en yta tre gånger så stor som Arcushallen. Bedömningen är att det rör sig om en investering i miljardklassen. För att sköta driften av serverhallarna kommer det att behövas 70-90 personer.

Och mycket pekar alltså mot att det är Facebook som kommer att sätta spaden i jorden på Porsön. En etablering i den här delen av världen, som under en lång tid av året kan bjuda på kallt klimat, passar företaget perfekt. Serverhallar i den här storleken ställer nämligen krav på effektiv kylning.

- Dessutom tillgång till nödvändig infrastruktur och billig el, säger Matz Engman.

Artikelbild

Det råder ingen som helst tvekan om att den planerade miljardsatsningen på Porsön är stekhet och att det också ser ut att vara en kamp mot klockan. Tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret har under våren jobbat intensivt för att ta fram en detaljplan för området. Ledamöterna har kallats till ett extra sammanträde den 20 maj för att planen ska hinna klubbas på fullmäktige i slutet av maj.

- Racet är nu och har man ingen markyta klar så väljs man bort direkt. Därför är det bråttom, säger Matz Engman.