Natten mot 28 mars misshandlades en man i sitt hem. Han ringde till SOS Alarm och sade att hans villa brinner. Mannen avled i brandlågorna.

 

I dag dömdes en 20-årig man till fyra års fängelse för mordbrand, rån och grovt vållande till annans död av Haparanda tingsrätt.

Artikelbild

Hans medhjälpare, en 19-åring dömdes till två års fängelse för rån och en 18-åring dömdes för grov misshandel med straffpåföljden 160 timmars samhällstjänst.

 

Åklagaren hade yrkat på att 20-åringen skulle få ett fängelstraff på mellan åtta och tio år. Men av hänsyn till mannens unga ålder sänks straffvärdet till fyra år.

 

Tingsrätten anser att gärningen är att bedöma som mordbrand av normalgraden. Om branden hade anlagts i ett tättbebyggt samhälle där den lätt kan sprida sig eller annars hade inneburit fara för flera människor eller egendom av särskild betydenhet hade domen kunnat bli grov mordbrand.

 

Det var natten mot den 28 mars i år som SOS-alarm fick ett telefonsamtal från en man som sade att det brinner i hans villa. Mannen sade också att han var överfallen.

Rökddykare hittade den 58-årige mannen död i sägen i sitt sovrum.

Mannen var svårt misshandlad, bland annat med en köttyxa. Rättsläkare kunde dock konstatera att mannen avled på grund av brandgaser.

Tre män en 18-årig man från Luleå samt två Kalixbor, 19 och 20 år gamla – åtalas misstänkta för grovt rån, grov mordbrand och vållande till annans död, grovt brott.

Under rättegången, som hölls i Haparanda tingsrätt under två dagar, framkom det att männen besökte 58-åringen för att misshandla honom som hämnd för ett påstått brott.

Efter rättegången släpptes 18-åringen och 19-åringen medan den 20-årige mannen alltjämt skulle förbli häktad.