Det blåser en sjön bris när Ulf och Viola Vikström bjuder PT på en segling i farvattnen mellan Bondön och Mellerstön i Piteå skärgård.

De ägde en färghandel som såldes 2005 för att de bland annat skulle kunna ägna sig mer åt båtliv.

– Jag hade letat länge efter en sådan här båt och hittade Colin Archern på Blocket. Den låg i Valdemarsvik där en ägare gjort klart skrovet men tröttnat. Jag hade sett båttypen i en amerikansk tidning och sade till min hustru Viola ”en sådan här vill jag bygga”, säger Ulf Vikström.

Artikelbild

| En båt måste ha en kompass även om det finns digitala instrument.

Han och Viola slog till. Båten inhandlades 2004 och gick på trailer till Piteå.

Han berättar att båten är byggd 1990 baserad på en ritning från 1899. Skrovet plastades vid ett varv i södra Norge. När den levererades till Vikström hade den också en överdel.

– Den kom hit i november 2004 och jag började arbeta direkt med att spackla och lacka skrovet. Jag trodde att allt skulle ta två år men det tog betydligt längre tid, säger Ulf Vikström.

Efter det yttre arbetet tog han itu med snickeriarbeten där han skapat all inredning, vackert utfört i teak och mahogny. Träarbetena är gjorda i Vikströms snickarbod i Munksund och i båthuset på Haraholmen.

Artikelbild

| Himlen är oskyldigt blå när Esmeralda seglar i farvattnen utanför Piteå.

Det ligger äkta teak på durken. Colin Archern har sex kojplatser. Här finns kaptenshytten och båten har också faciliteter som vattenburen värme och dusch.

Skrovsidorna är klädda med panel och röstjärnen, som håller riggen, ryms bakom fint trä. En vägg togs bort för att få luftigare salong

Artikelbild

| Viola och Ulf Vikström kryssar gärna i den norrbottniska skärgården.

Viola Vikström säger att hon har gjort en del målningsarbeten inne i båten, men inte byggt.

– Nej, det har jag inte gjort. UIf är alldeles för pedantisk för det, säger hon med ett leende.

Artikelbild

| Trossen på plats.

Båten fick en modern rigg med en 17,20 lång rullmast, rullgenua och rullfock vilket gör att segelsättningen kan utföras från sittbrunnen. Esmeralda af Piteå kan totalt föra 102 kvadratmeter segel.

– Jag fick hjälp med riggen av min svåger Åke Danielsson i Borlänge som är seglare och konstruktör, säger Ulf Vikström.

Artikelbild

| Esmeralda af Piteå stävar ut från Bondömarinan.

Efter drygt sex års arbete sjösattes den strömlinjeformade båten den 14 juli 2011. Sjösättningsdagen är ingraverat i träet i salongen.

– Sedan dess har vi varit på sjön varje sommar, säger han.

Artikelbild

| Kojplats för barnbarnen.

Den dag PT seglar med Vikströms ska de ut med barnbarnen under kvällen med övernattning och under åren har det blivit åtskilliga turer efter norrlandskusten.

2012 seglade paret Botnia¬eskadern runt Bottenviken och förra sommaren blev det Höga kusten med besök vid bland annat Ulvön.

Artikelbild

| Salongen är rymlig med klädsel i ljusa färger.

I år blir det fler turer till bland annat Luleå.

Frågan är hur många timmar färghandlar’n lagt ned på ”Esmeralda af Piteå”.

Artikelbild

| Viola Vikström fick som hon ville. Båten kom att döpas till Esmeralda av Piteå. Alda kommer från en kvinnlig släkting.

– Ingen aning, det går inte att räkna, säger Ulf Vikström.