Luleå KONST. Konstnärsnämndens styrelse beslutade på måndagen att ge statlig inkomstgaranti till fem nya konstnärer. Det rör sig om formgivarna Jonas Bohlin och Pia Wallen, filmaren Mikael Kristersson, skulptören Berit Lindfeldt samt bildkonstnären Björn Melin.

Den statliga inkomstgarantin, som i dagsläget 157 svenska konstutövare inom olika områden är berättigade till, ska tilldelas "konstnärer som står för konstnärlig verksamhet av hög kvalitet och stor betydelse för svenskt kulturliv" och ska ses som "en ekonomisk grund för att upprätthålla ett konstnärskap av hög kvalitet". Summan uppgår för närvarande till cirka 198 000 kronor per år före skatt och sociala avgifter. Beloppet minskas i förhållande till andra inkomster, och försvinner helt om andra årsinkomster överstiger 250 000 kronor.

Inkomstgarantin fördelas dels av Konstnärsnämnden, och delas av Sveriges författarfond.Bildkonstnärsfond

får kritik för jäv

KONST. Åtta av tolv före detta styrelseledamöter i Bildkonstnärsfonden har sedan 2001 sökt och beviljats stipendium av sin före detta arbetsgivare. Det visar en granskning som Sveriges Radios Kulturnytt gjort.

Konstnären Roland Beijer kallar det jäv och tidningen Sydsvenskans konstrecensent Pontus Kyander är också kritisk och menar att det är hög tid att frågan debatteras. Fondens ordförande Sune Nordgren förnekar kritiken och menar att en före detta styrelsekollega inte kan betraktas som närstående.

Kulturnytts granskning visar också att det är möjligt att använda fondens pengar i egna verksamheter. Ett exempel är konstnären Peter Geschwind som i höstas ställde ut på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Han fick inget arvode för sitt arbete men däremot ett stipendium från Bildkonstnärsfonden, där konsthallens indentendent Niclas Östlind är styrelseledamot. Östlind tror dock inte att det finns någon risk med sammanblandning av stiftelsen och konsthallens pengar.

Bildkonstnärsfonden har som uppgift att fördela statliga stipendier och bidrag. Varje år har fonden mellan 60 och 70 miljoner kronor att fördela."Pata patas" skapare Sivuca avliden

MUSIK. Den brasilianske instrumentalisten och kompositören Sivuca har avlidit i cancer, skriver Svenska Dagbladet. Han dog i torsdags i staden João Pessoa, 76 år gammal.

Sivuca, som egentligen hette Severino Dias de Oliveira, är kanske mest känd för sitt samarbete med Miriam Makeba: Han låg bakom arrangemanget till hennes jättehit Pata pata och turnerade flitigt med henne under flera år på 60-talet.

Han var även ett stort namn i Skandinavien och spelade in skivor tillsammans med bland andra Putte Wickman och Sylvia Vreethammar.