FemCap gav henne lusten åter
Det tog lång tid för Catarina Wikström att hitta rätt preventivmedel. Hennes kropp reagerade negativt på p-piller och hormonspiral.Idag använder hon cervixpessaret FemCap.- Jag brukar ibland fundera på hur många kvinnor som mår dåligt och har minskad sexlust på grund av att de äter hormoner.
Hela familjen WIkström. Paret Catarina och Urban Wikström, barnen Alvin, Astrid och Alfred. Och så hunden Max, en spansk blandras.
Foto: Bengt-Åke Persson
Catarina sökte hjälp vid flera olika omgångar för sina problem, men fick inga besked om vad som hänt henne. Det var till slut hennes mamma som bokade och betalade för besök hos en privat gynekolog i Luleå. Nitton år fyllda fick Catarina diagnosen vestibulit, det betyder brinnande vulva. På ett vis var beskedet en lättnad, hon hade fått ett kvitto på att allt inte var som det skulle. Nu kom tankar om att problemen skulle vara livslånga och en period av nedstämdhet följde.
- Men man kan inte gräva ner sig hela livet, så jag började läsa på om vesibulit och såg att det ändå fanns saker jag kunde göra. Som att inte tvätta underlivet med tvål och leva i celibat så slemhinnorna fick en chans att återhämta sig, säger hon.
Catarina slutade också med p-piller och lovade högt sig själv att aldrig mera använda hormonpreparat. Det löftet kom dock att brytas en gång, flera år senare, efter andra barnets födelse. Då hade hon blivit gravid utan planering med pessar som preventivmedel. När hon ser på händelsen i backspegeln funderar Catarina på om pessaret hade fått några sprickor i sig, eller om pessaret helt enkelt hade passerat bäst före datum. Som tvåbarnsmamma ville hon undvika en tredje graviditet tätt inpå och satte in hormonspiral, trots att hon var skeptisk mot hormoner efter sina tidigare erfarenheter. Hon ville inte ha kopparspiral eftersom hon har kraftig mens och kopparspiral kan göra blödningen ännu rikligare.
Men hormonspiralen fick Catarina snabbt ångra. Sexlusten försvann även denna gång, och dessutom reagerade kroppen med att gå upp fem kilo i vikt, trots oförändrade kost- och rörelsevanor. Hennes byxor stramade i midjan och kroppen kändes svullen, som att extra vatten lagrats innanför huden. Catarina var inte komfort med sin kropp. Det som dock var jobbigast var humörsvängningarna som Catarina berättar kom av hormonspiralen. Treåringens utvecklingsfas hade hon svårt att hantera och mer än en gång blev Catarina argare än vad hon ville. Dessutom fanns känslor som att hon inte var förstådd, att hon var för tjock, att hon inte dög. En allmän upplevelse av att inte må bra och ha lätt till irritation.
- Det var som att ha konstant PMS, sammanfattar Catarina.
Sedemera kom tankarna på ett tredje barn och Catarina slutade med spiral, samtidigt som hon nu för gott lovade att aldrig mer utsätta sin kropp för hormoner. Hon hade fått nog. På ett nätforum såg hon diskussioner om cervixpessaret FemCap, och den tråden plockade hon upp när tredje barnet var fött. Idag lovordar hon cervixpessaret och tycker att fördelarna mot vanligt pessar är flera. Dels är cervixpessaret gjort av silikon och därmed är lätt att föra in i slidan. Produkten är mjuk utan kanter, till skillnad mot andra pessar. Dock måste man ha skaffat sig kroppskännedom för att sätta pessaret rätt mot livmoderstappen.
- Man känner inte heller av cervixpessaret alls, utan kan ha den inne i kroppen några dagar. Så är det inte med vanligt pessar. Man märker inte heller av FemCap vid samliv. Gelen till cervixpessaret tycker jag också är mycket bättre än andra spermiedödade medel jag har testat.
Hon vill också framhålla miljöaspekten med att inte använda preventivmedel med hormoner.
- Jag tycker man ska tänka efter vilka fotspår man lämnar efter sig i världen och idag är det alldeles för mycket hormoner ute i vårt system, och det påverkar andra arter som vill fortplanta sig negativt.
&tempmargin;Är du inte rädd för att bli gravid när du använder cervixpessar?
- Inga preventivmedel är ju hundra procent säkra, då är det bara sterilisering som gäller.
Fakta FemCap
FemCap är ett pessar i silikon som du "täcker" livmodershalstappen med. Den ser ut som en upp och nedvänd matroshatt.
FemCap är lika lätt att sätta in som en tampong eller menskopp, men man måste lära sig den speciella tekniken.
Du sätter på pessargel, viker ihop FemCap och för in den i slidan över livmodertappen. Då täcker det ingången till livmodern och sädesvätskan samlas upp i vecket där pessargelet är placerat, så förhindras befruktning.
FemCap kan sättas in 42 timmar innan samlag eller femton minuter innan upphetsning, annars blir det svårare.
Du måste kunna känna din livmodertapp, för att kunna använda FemCap
Fakta: www.FemCap.se
FemCap är lika lätt att sätta in som en tampong eller menskopp, men man måste lära sig den speciella tekniken.
Du sätter på pessargel, viker ihop FemCap och för in den i slidan över livmodertappen. Då täcker det ingången till livmodern och sädesvätskan samlas upp i vecket där pessargelet är placerat, så förhindras befruktning.
FemCap kan sättas in 42 timmar innan samlag eller femton minuter innan upphetsning, annars blir det svårare.
Du måste kunna känna din livmodertapp, för att kunna använda FemCap
Fakta: www.FemCap.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!