Företaget som ringde upp Lars Stålnacke erbjöd sig att rengöra köksventilationen – men något i upplägget fick ordföranden i Villaägarna i Kiruna att ana oråd.

– De lägger fram det som att det är "dags igen att sota kanalerna" och skjuter från höften med att "det var fyra år sedan sist". De får det att låta som att det är lagstadgat eller krav på att göra den här typen av rengöring, säger han.

– Jag uppfattar dem som ett väldigt oseriöst företag.

Enligt Stålnacke är även priset oseriöst.

– Priset står inte i relation till utförd tjänst. De går in i kanalen, river ner filtrena och rör om lite grand. För det här tar de 2 300 kronor, säger Lars Stålnacke som vände sig till ett bolag i Kiruna som utför samma tjänst:

– Jag frågade vad är normalpris för det här? De svarade att om någon vänder sig till dem för och vill att de ska rengöra så är priset 500 kronor plus moms.

Men att rengöra i kanalerna är något som ofta inte är nödvändigt utan det räcker att diska de filter som finns i exempelvis köksfläkten. Det ska inte heller förväxlas med sotning – en tjänst som utförs enligt avtal som kommunen har med ett företag.

– Att genomföra den här rengöringen som företaget erbjuder är inte nödvändig, det mesta av smutsen fastnar i filtret i köksfläkten och den kan människor rengöra själva. Den sotarmäster jag varit i kontakt med sa att över 30 personer hört av sig till honom med frågor efter att det här företaget ringt upp dem.