Filmen "Malmberget" av Alexander Rynéus och Per Eriksson är en sevärd film som berör publiken i den fullsatta Nordansalongen.
Det handlar om gruvsamhället som måste rivas när malmen ska fram. I filmen medverkar Malmbergsbor som bor på gruvkanten och väntar på samhällets undergång.
Här skildras den lilla människan kontra det stora gruvbolaget. Vi möter det äldre paret som bor drygt 100 steg från gruvstängslet. Vi lyssnar till gruvsmällar och människors berättelser om maktlöshet, sömnlöshet, oro. Framtidsvisioner i grannsamhället Gällivare, med pompösa maränghus och linbana till Dundret, kritiseras.
Här finns charmfulla scener med ungdomar i epa-traktorer som både trivs och vantrivs i kulturen.
"Typiskt brukssamhälle"
Samhällsomvandlingen är ett utdraget lidande som lägger ett depressivt täcke över Malmberget. "Ett typiskt brukssamhälle där ingen får gå emot brukspatronen, LKAB, som har en egen ordlista och kallar gruvskalv för händelser eller ökad seismisk aktivitet" säger Malmbergsbon Bengt Anderman.
Fler repliker ur filmen: Karl Wikström, LKAB: "Jag känner empati med människorna, inte så att jag ligger och gråter på natten, men vad är alternativet."
Kommunalrådet Tommy Nyström om den svåra balansakten mellan invånare och gruvbolag: "Gör jag mig osams med bolaget är jag rökt direkt. LKAB är fortfarande den hand som föder oss. Tänk om det vackra samhället varit byggt på en annan plats".
Fler filmer
Erik Viklund och Gustav Hillbom visar scener ur filmen "Ovärdet". En dokumentärfilm som har premiär i sommar. Scener utspelas i tömda hus på Elevhemsområdet. De unga filmarna vill skildra den konkreta dramatik som pågår i Malmberget. En film med sorgtema och fokus på människors känslor.
Filmen Gropen från 1993 visas. På plats är filmfotograf Anders Bohman och författare Svante Lindqvist. En poetisk, vemodig film som förmedlar stolthet och kraft. Konstateras kan, att tilltron till gruvbolaget var större och samhällsmotsättningarna mildare för 20 år sedan.
- Samhället kan inte kväva mig i nostalgi längre. Det är ni som bor här som ska skapar er en framtid. Det är nu och framtiden som gäller, menar Svante Lindqvist.
Från jordkula till samhälle
Gellivare bildarkiv visar bildspelet: "Från jordkula till stadsplanelagt samhälle".
- Gällivare har ett fantastiskt bildarkiv tack vare eldsjälen Leif Pääjärvi med 70 000 bilder, det främsta i landet, säger kultursekreterare Lars Israelsson, som också berättar om projektet "Dokumentera Malmberget". Malmbergsbor ska intervjuas. En bok ska skrivas. En modell av Malmberget ska byggas upp av konstnär Tord Pettersson inför ett event 2015.
Temat Malmberget engagerar publiken.
- Intressanta och viktiga dokumentärer. Det är frustrerande är att inte veta hur länge vi får bo kvar i Malmberget, men jag är inte deprimerad, jag lever i nuet, säger Anita Johansson.
- Det som pågår i Malmberget måste bli känt i hela Sverige. Vi skulle ha risktillägg för att bo här. Kolonialismens era pågår. Ett jätteviktigt tema. De mänskliga svårigheterna måste fram. Vi har inga bostäder och ett samhälle ska avvecklas, säger Iris Dimitri.