Hans Arne Gundersen började tidigt med segelflyg och utbildades inom militären. För norrbottningarna, kanske framför allt bland samerna, blev han känd efter att han 1949 startade Norrbottens första privata flygbolag i Gällivare. Under 50-talet gjorde han sig ett namn som ambulans- och polisflygare och han delade ut post till samer i den väglösa fjällvärlden. Först med flyg och sedan med helikopter.

Han var också den flygare som 1951 flög ripjägarna Börje Johansson och Mikkel Erik Kuoljok till Akkastugan innan de besköts av den mentalsjuke norrmannen Torbjörn Hansen, som skulle bli känd som "Fjälldesperadon" efter morden på två norska piloter i de svenska lapplandsfjällen.

Efter att han fångats in belönades polismännen och Arne Gundersen med Dagens Nyheters guldmedalj. Han tilldelades även Polisbragd 1951, civilpriset, för sin insats.

Artikelbild

| "Det är fortfarande folk som skriver till mig och frågar om han lever. Ofta samer som hört sina föräldrar berätta om hur mycket han betydde för dem", säger sonen Lars Gundersen.

– Han älskade att berätta om allt han har upplevt. Han har dessutom bara störtat en gång. Han var väldigt stolt över det och hur många timmar han flög utan att ha någon olycka. Den hände i Afrika, men det var många av hans kompisar som dog, säger Lars Gundersen, 40, som bor i Köpenhamn.

Det är i just Danmark och Århus som Arne Gundersen har tillbringat sina dagar sedan 1970-talet då han flyttade dit tillsammans med sin andra fru Lone Malmstedt. De träffades i Kongo, där hon arbetade som sjuksköterska.

Arne Gundersen fyllde 99 år i juni. Han gick bort lördagen den 25 augusti efter en kortare tids sjukdom, i stillhet på äldreboendet där han tillbringat de sista ett och ett halvt åren av sitt liv.

– Han hann se mycket av världen under sina 99 år och tog med oss till Indien, Grönland och Saudiarabien där vi bodde ett tag. Det är helt galet, han har levt tre-fyra liv på ett, säger Lars Gundersen.

Artikelbild

| Lars Gundersen tror att friheten gjorde att han älskade Lappland. "Han bestämde själv vad han ville göra och vart han skulle flyga."

Han levde länge ett aktivt liv, trots att han var nära hundra år gammal.

– Han var väldigt pigg och gick två rundor med hunden varje dag. Men den sista tiden blev han sämre efter ett fall, säger Lars Gundersen, som också har fina minnen av resor till Lappland.

– Vi var väldigt mycket här uppe när vi var barn. Vi har varit runt och hälsat på samerna och Knutte Hedström, en gammal flygare som också är död numera.

Lars Gundersen tror att det var friheten som gjorde att hans far föll för Lappland.

– Han bestämde själv vad han ville göra och vart han skulle flyga. Jag tänker att det var spännande och en utfordring för honom. Det älskade han.

LÄS MER: "Fjälldesperadon" dödade två – greps efter våldsam skottlossning

LÄS MER: Fjälldesperadon – en stark historia

Fotnot: För den som vill veta mer om Arne Gundersen finns det även en äldre SVT-dokumentär som heter Jakten på Torbjörn Hansen.