Fjällnäs har väckts och förvandlats till ett exklusivt fyrstjärnigt lägenhetshotell med sju stora lägenheter, de flesta inredda för familjer. Den dyraste sviten kostar 20 000 kr per vecka. Då får besökaren njuta av utsikten på översta våningen i en lägenhet på över 100 kvm för 4-6 personer.

Imposant trapphus

De två största lägenheterna har två sovrum, vardagsrum, spatiöst kök, egen bastu och separata badrum med skeppsgolv av oljad teak. Ett imposant trapphus leder ned genom de fyra våningarna med lägenheter och sviter.

På entréplanet finns en italiensk restaurang med en meny som kombinerar det bästa från Toscana och Lappland. En egen vinkällare har givetvis inretts i källarplanet.

- Vi hoppas gästerna ska trivas. Vi räknar med Italien och Japan som vår främsta marknad, säger Giusy Doria Minella, hotellchef och Fabio Minella, restaurangchef.

Toscana och Lappland

I restaurangen hoppas företaget Fjällnäs Development AB även på gäster från den lokala och regionala marknaden.

- Vi ska kombinera Toscanas kök med Lapplands råvaror på ett helt nytt sätt. I Toscana betonar man naturens råvaror och balanserade smaker. Vi är också inspirerade av Slow Food, säger Fabio.

En ung, välutbildad kock, en kvinna, 29 år, från Umeå, har rekryterats:

- Jag vill ha ungdomlig kraft och fantasi som kan ge nya idéer i köket och nya kombinationer av våra unika förutsättningar, säger Fabio.

Villa Fjällnäs är ett historiskt träslott från slutet av 1880-talet på cirka 1 000 kvm som vilar på 2,5 meter tjocka stenmurar.

Stensockeln är grunden för en nyinvestering i turism i Lappland på närmare 30 miljoner kr. Investeringen har skapat den kanske högsta hotellstandarden i länet.

De rymliga lägenheterna har behållit slottets karaktär så långt det varit möjligt. Alla fönster, snickarglädjen och färgsättningen följer originalet.

Fönstren har dock bytts mot moderna treglasfönster:

- Det höjde inomhustemperaturen med fyra grader, och vi kunde sänka uppvärmningskostnaden dramatiskt. Huset värms med fjärrvärme, säger han.

Engelsk slottsstil

Inredningen av rummen går i romantisk engelsk slottsstil med stormönstrade barocktapeter och olika färgskalor för varje rum. Det största rummet går i ljus och vit vinterstil, medan motsvarande rum på översta våning inretts i röda färger med inspiration från Törnrosa eller Moulin Rouge. Det finns därutöver blå, gula, gröna rum etc. Inredningar, tapeter och möbler har valts av de italienska ägarna i samarbete med ett inredningsföretag i Luleå.

Arkitekter har varit MAF i Luleå och Studio Gianassi, Italien. Alla entreprenadjobb har utförts av lokala företag så långt möjligt.

- Slottet är totalrenoverat från grunden. Det har tagit ett år längre tid än beräknat. Det har varit svårt att få hit hantverkare, säger Fabio Minella.

Två italienska familjer från Luccaregionen i norra Toscana upptäckte och köpte Fjällnäs. Familjerna Leonardo Mordini och Andrea Marcucci är verksamma inom turism, besöksnäring och industri. De köpte Fjällnäs för en miljon kr. Fastigheten överfördes 2006 till Fjällnäs Development AB.

Investeringen uppgår till cirka 20 miljoner kr för byggnaden och tio miljoner kr för inredning, utrustning mm. Länsstyrelsen har beviljat investeringsstöd med 30 procent.

Fjällnäs har mött skiftande öden genom historien, som t ex när träslottet återuppbyggdes efter en brand, har legat i träda eller törnrosasömn.

Bostäder har byggts påträngande nära slottet, ett tecken på att kommunens tilltro till ett nytt återuppvaknande sviktat.

Men nu står Fjällnäs slott nyrustat och i bättre skick och standard än när det var nytt!

- Benvenuto! säger Giusy och Fabio liksom ägarfamiljerna Mordini och Marcucci till alla gäster och besökare.